Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Nye dagpengeregler fra den 2. januar 2017

Første del af det nye dagpengesystem træder i kraft den 2. januar 2017. Vi forklarer her om de største ændringer.

Uddannelse normeret til 18 måneder kan give ret til dagpenge

Når du afslutter en erhvervsmæssig uddannelse, der er normeret til 18 måneder, kan uddannelsen fremover give dig ret til at blive optaget i a-kassen som nyuddannet med dimittendrettigheder. Det gælder også, selvom uddannelsen ikke faktisk har varet 18 måneder. Du kan dog tidligst få ret til dagpenge 18 måneder efter, at du er startet på uddannelsen.

I det nuværende dagpengesystem skal den faktiske varighed af uddannelsen være mindst 18 måneder, for at uddannelsen kan give dig ret til dagpenge som nyuddannet med dimittendrettigheder.

Ny dagpengesats til nyuddannede og værnepligtige

Har du fået ret til dagpenge på baggrund af en afsluttet uddannelse, og er du ikke forsørger, får du frem over ret til en dagpengesats på 71,5 % af højeste dagpengesats mod de nuværende 82 %. Det samme gælder, hvis du har ret til en fast dagpengesats efter at have aftjent værnepligt, og du ikke er forsørger.

Ændringen af satsen fra 82 % til 71,5 % gælder også for dig, der allerede modtager dagpenge som nyuddannet eller værnepligtig.

Dagpengesatsen for nyuddannede og værnepligtige, der er forsørgere, fortsætter uændret med 82 % af højeste dagpengesats.

Mulighed for at forlænge dagpengeretten

Hvis du har arbejdet i perioden, efter at du har fået ret til dagpenge, får du frem over mulighed for at forlænge din ret til dagpenge. 1 times arbejde giver dig ret til 2 timers ekstra dagpenge. Du kan dog højst forlænge din ret til dagpenge med 1 år inden for en periode på halvandet år.

I det nuværende dagpengesystem kan du ikke forlænge din dagpengeret.

Færre gyldige grunde til at opsige et arbejde

Antallet af gyldige grunde til at opsige dit arbejde eller ophøre i tilbud fra jobcentret bliver reduceret. Du kan ikke længere med gyldig grund opsige dit arbejde med disse begrundelser:

  • Passiv rygning
  • Produktion af krigsmateriel
  • Flytning, som skyldes fysisk vold fra samlever
  • Flere arbejdsforhold
  • Sammenfald mellem arbejde og bolig
  • Arbejde, som ikke udbydes som hovedbeskæftigelse.

De samme gyldige grunde bliver også fjernet ved afslag på ’Min Plan’, henvist arbejde eller tilbud fra jobcentret.  

Seniormedlemskab til folkepensionister

Når du når folkepensionsalderen, får du mulighed for at beholde dit medlemskab af a-kassen. Det særlige seniormedlemskab giver ret til hjælp til jobsøgning, men det giver ikke ret til fx dagpenge eller efterløn.

Førtidspensionister får samme ret til dagpenge

Særreglerne for førtidspensionister bliver afskaffet. Det betyder, at den begrænsning i dagpengeretten, som du som førtidspensionist er omfattet af i dag, falder bort.

Se også hvilke regler, der først træder i kraft fra den 1. juli 2017

Har du spørgsmål?

Ring til os på alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7610 9303. Her er vi klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er medlem.

Du kan også sende dit spørgsmål til os ved at udfylde formularen nedenfor, så sørger vi for, at du får et svar samme dag, hvis du skriver i åbningstiden. Ellers svarer vi dig hurtigst muligt, når vi åbner igen.

Formularen sendes via en sikker forbindelse.Hjælp til at sende dokumenter