Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Advokater fra Det Faglige Hus udgiver håndbog om ansættelsesret

7. juli 2015

To advokater fra Det Faglige Hus - chefadvokat Mikael Marstal og advokat Ulrik Mogensen, har samlet og beskrevet en stribe eksempler på, hvornår det ikke er i orden at afskedige en medarbejder. Det er mundet ud i en let forståelig håndbog til gavn for såvel fagforeninger og arbejdsgivere.

Som udgangspunkt kan arbejdsgivere opsige alle ansatte. Dog er danske arbejdsgivere omfattet af en stribe begrænsninger, som gør, at der skal gives godtgørelser til dem, der har mistet sit job. 

Nu har to advokater fra Det Faglige Hus sat de mange begrænsninger i system, så man i en ny håndbog kan danne sig et overblik over dem og ikke mindst konsekvenserne ved at se stort på dem. 

Det er Mikael Marstal, der er leder af Retssagsafdelingen. Afdelingen omfatter en snes advokater og arbejdsskadekonsulenter. Mikael Marstal, der har møderet for Højesteret, og som også fungerer som underviser på advokatkurser, har tidligere udgivet to andre bøger om ansættelsesret. Hans medforfatter på denne bog, Ulrik Mogensen, er hans medarbejder og en af advokaterne i Retssagsafdelingen. Han har gennem årene ført utallige forhandlinger og retssager om de beskyttelsesregler, som bogen omhandler. Begge har tidligere også være eksterne lektorer i civilproces på Syddansk Universitet. 

- Manglende kendskab til regler og overenskomstbestemmelser, som beskytter medarbejdere mod opsigelse, kan være til stor skade for ikke bare lønmodtagere, men også arbejdsgivere, som risikerer at måtte betale en stor godtgørelse. Der findes i dag ikke en samlet oversigt over disse bestemmelser, og derfor valgte advokat Ulrik Mogensen og jeg med baggrund i egne erfaringer og retspraksis at give både lønmodtagerside og arbejdsgiverside et værktøj, hvor de hurtigt og let kan danne sig et overblik, siger chefadvokat Mikael Marstal. 

Det drejer sig først og fremmest om usaglig opsigelse, men der er også særlige forhold forbundet med opsigelser i forbindelse med virksomhedsoverdragelse, afskedigelse af deltidsansatte, ansatte i søfart og landbrug, afskedigelse som følge af fravær af familiemæssige årsager, afskedigelse under graviditet og barsel, afskedigelse af ældre og handicappede, afskedigelse af tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter samt offentlige ansatte. 

De to forfattere har bestræbt sig på, at bogen skal kunne læses af alle, altså også folk uden en juridisk baggrund, så den kan bruges som håndbog af såvel jurister som faglige konsulenter og sekretærer samt ansatte i virksomheders HR-afdelinger. Derfor er der eksempelvis heller ikke en eneste fodnote i bogen.

Lønmodtagernes opsigelsesbeskyttelse er på 261 sider og er udgivet på Karnovs Forlag.

Har du spørgsmål?

Ring til os på alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7545 3577. Her er vi klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er medlem.

Hvis du udfylder formularen nedenfor, så svarer vi dig samme dag, hvis du skriver i åbningstiden. Ellers svarer vi dig hurtigst muligt, når vi åbner igen. Er du medlem, anbefaler vi, at du i stedet for skriver til os i MIT detfagligehus.

Formularen sendes via en sikker forbindelse.Hjælp til at sende dokumenter