Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

En dyr omgang for dimittender

23. oktober 2015

Dagpengeforliget mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet læner sig i store træk op ad anbefalingerne fra Dagpengekommissionen, men parterne har fulgt mindretalsindstillingen fra LO og FTF om kun at indføre 3 og ikke 8 karensdage om året.

Der gik blot 3 dage, fra at Dagpengekommissionen fremlagde en stribe anbefalinger til en ny dagpengemodel, før regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet gjorde kommissionens ord til deres egne.

Der er dog ændret på finansieringen af den nye dagpengemodel. Forbedringerne skal kun i begrænset omfang dækkes ind gennem indførelsen af karensdage for de ledige. Flertallet i Dagpengekommissionen havde anbefalet 8 karensdage om året, men de 3 forligspartier har vedtaget kun at følge mindretalsindstillingen fra LO og FTF og kun pålægge de ledige 3 karensdage om året.

Denne lempelse efterlader et hul på 600 millioner kroner, men forligsparterne har besluttet at sænke dimittendsatsen for nyuddannede ikke-forsørgere fra de nuværende 82 % af dagpengesatsen til 71,5 %.  Det betyder et fald i indtægten for denne gruppe på 13 % eller 1.883 kr. til 12.795 kr. om måneden. Nyuddannede forsørgere beholder den nuværende dimittendsats. Det giver en merbesparelse i forhold til kommissionens udspil på 300 millioner kr., mens andre 300 millioner kr. skal findes på finansloven for 2017, hvor den nye dagpengemodel træder i kraft.

- Jeg synes, at man rammer gruppen af nyuddannede urimelig hårdt. Fra og med 2017 vil ikke-forsørgere have en indtægt på omkring 12.000 kr. pr. måned, og dimittender over 25 år vil være blot få tusinde kroner fra kontanthjælpssatsen. Jeg kan frygte, at en del af dem vil fravælge at være en del af det kollektive forsikringssystem, som a-kasserne administrerer, siger landsformand i Det Faglige Hus, Johnny Nim. Han tilføjer:

- Argumentet for at lade ikke-forsørgende dimittender betale en så forholdsvis stor del af en ny dagpengemodel er, at de trods alt får mere end de 6000 kr. om måneden, som de fik i SU, mens de læste. Jeg gad godt høre det ramaskrig, der ville komme, hvis der blev vedtaget et tilsvarende forslag om at lave indslusningsløn for nyuddannede, fordi de stadig vil få mere i løn, end de får i SU. Et sådant forslag ville aldrig få gang på jord, siger Johnny Nim.

Johnny Nim beklager endvidere, at man har opgivet planerne om at udfase G-dage ved korttidsansættelser på under 3 måneders varighed. Fremover skal arbejdsgiverne betale 2 G-dage, altså for de første 2 ledighedsdage, når de afskediger en medarbejder, og det kan mindske arbejdsgivernes lyst til at opslå stillinger af kort tids varighed, siger landsformanden.

- Som jeg tidligere har givet udtryk for, er jeg overordnet set tilfreds med den nye model, fordi den motiverer ledige til at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet. Mange føler, at de i dag bliver straffet på enten økonomien eller dagpengeretten for at tage korttidsansættelser eller deltidsjob. Det kommer de ikke til i fremtiden, men de får til gengæld en gulerod, når de med vikariater og andre ansættelser af kortere varighed kan forlænge deres dagpengeret med op til 1 år, så de har 3 år i alt, siger Johnny Nim.

Det Radikale Venstre har efterfølgende meddelt, at partiet bakker op om aftalen, som i løbet af 2016 skal omsættes til egentlige lovforslag og vedtages i Folketinget.

Læs også:

Nyt dagpengesystem på vej

Det Faglige Hus roser dagpengeudspil

Har du spørgsmål?

Ring til os på alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7545 3577. Her er vi klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er medlem.

Hvis du udfylder formularen nedenfor, så svarer vi dig samme dag, hvis du skriver i åbningstiden. Ellers svarer vi dig hurtigst muligt, når vi åbner igen. Er du medlem, anbefaler vi, at du i stedet for skriver til os i MIT detfagligehus.

Formularen sendes via en sikker forbindelse.Hjælp til at sende dokumenter