Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Fagforeninger svigter de organisationsløse

14. november 2014

Det Faglige Hus retter nu også fokus på de mellem en halv og trekvart million danske lønmodtagere, der har fravalgt a-kasse og fagforening, røde såvel som gule. Og der er mange forskellige årsager, viser opinionsundersøgelse, som YouGov har lavet blandt flere end 1000 danskere.

Især LO-forbundene har i årevis rakket ned på de medlemmer, som er skiftet til Det Faglige Hus og andre alternative fagforeninger og a-kasser. Den traditionelle fagbevægelse har været så forblændet af fjendebilleder, at den ikke bare har overset, men også svigtet de mellem skønsmæssigt 500.000 og 700.000 lønmodtagere, som direkte har fravalgt medlemskab af en fagforening eller a-kasse.

Det siger landsformand i Det Faglige Hus, Johnny Nim, forud for weekendens kongres, hvor han blandt andet præsenterer de delegerede for en opinionsundersøgelse, som det anerkendte analyseinstitut har foretaget for netop Det Faglige Hus.

Godt en tredjedel af de cirka 2400 adspurgte erklærer sig i undersøgelsen organisationsløse, og cirka halvdelen har end ikke overvejet at melde sig ind fagforening eller a-kasse, fremgår det af undersøgelsen. Mænd og kvinder adskiller sig ikke fra hinanden på dette punkt, men der synes at være en større ulyst til medlemskab blandt de 18-34-årige end hos de øvrige.

- Vi ryster på hovedet, når især LO-forbund rakker ned på os og vores medlemmer. Brug dog krudtet på den gruppe af lønmodtagere, som står helt udenfor. Det kan godt være, at der skal gode argumenter til at få organiseret folk, men halvdelen af de adspurgte synes på en eller anden måde motiverede for et medlemskab. Når de endnu ikke har meldt sig ind, skyldes det manglende information om fagforeninger og a-kasser, og her ligger der en kæmpestor opgave foran os, gule såvel som røde, siger Johnny Nim.

Undersøgelsen blandt de "organisationsløse" kommer sammen med resultatet af en stor tilfredshedsundersøgelse blandt de nuværende medlemmer til at fylde sin del i lørdagens kongres, som afvikles i Det Faglige Hus' hovedkvarter, og  der lægges op til, at begge dele placeres højt på arbejdsprogrammet for den næste toårige kongresperiode.

- Vi har allerede ændret forretningsgange og procedurer som følge af de input, som vi har fået fra vores medlemmer, og vi går nu i gang med at analysere, hvad vi kan gøre for at komme i kontakt med de organisationsløse. Samfundet har som helhed en åbenbar interesse i, at så mange som muligt betaler til dagpengesystemet, og vi må som fagforeningsfolk have en fælles interesse i, at så mange som muligt har et fagligt sikkerhedsnet under sig, hvis der opstår problemer i deres arbejdsforhold, siger Johnny Nim.

Årsagerne til manglende medlemskab kan ifølge undersøgelsen blandt andet begrundes i, at folk føler sig trygge i deres job og at de ikke vil betale til organisationer, der støtter politiske partier.

-  Det Faglige Hus støtter ikke politiske partier, og udsagnet bekræfter blot hovedkonklusionen i undersøgelsen, nemlig at der er brug for meget mere information om, hvad man egentlig får for pengene i vores fagforening og a-kasse. Den opgave tager vi gerne på os, siger Johnny Nim.

Bliv medlem i dag og spar

Spar op til 7.000 kr. om året på din fagforening og a-kasse. Få gratis fagforening i 3 måneder, når du også melder dig ind i a-kassen.

Jeg vil gerne vide mere

Har du spørgsmål?

Ring til os på alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7545 3577. Her er vi klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er medlem.

Hvis du udfylder formularen nedenfor, så svarer vi dig samme dag, hvis du skriver i åbningstiden. Ellers svarer vi dig hurtigst muligt, når vi åbner igen. Er du medlem, anbefaler vi, at du i stedet for skriver til os i MIT detfagligehus.

Formularen sendes via en sikker forbindelse.Hjælp til at sende dokumenter