Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Ingen grund til gul bekymring

5. marts 2014

Det er en sandhed med modifikationer, når gule fagforeninger nu sættes i bås med ”de røde”. LO’s medlemsflugt på over 27.000 medlemmer sidste år står nemlig i skærende kontrast til Det Faglige Hus, hvor der har været vækst.

 

Det Faglige Hus er forundret over at blive sat i bås med LO-forbundenes opsigtsvækkende fald i medlemstallet i 2013. Det Faglige Hus har om end moderat vækst, så dog fremgang i medlemstallet i både fagforeninger og a-kasse.

En stribe medier citerede i går dagbladet Jyllands-Posten for, at lønmodtagerne også svigter de gule. Kendsgerningen er imidlertid, at fagforeningerne i Det Faglige Hus samlet gik frem med 898 medlemmer, mens Det Faglige Hus som helhed har haft en nettofremgang på 1500 medlemmer.

- Lærernes konflikt samt uro omkring dagpenge og kontanthjælp er nogle af de faktorer, som bremser mobiliteten fagforeningerne imellem. Vi har brugt ”vækstpausen” konstruktivt til at se indad og analysere vores arbejdsgange og vores service. Alene i 2013 er der udsendt 14.000 spørgeskemaer til medlemmer, der har haft kontakt med enten fagforening og a-kasse for at høre, hvordan de har oplevet vores måde at håndtere sagerne på.

- Det har overvejende været positive tilbagemeldinger, og på en skala fra 1 til 6 ligger vi generelt på et 5-tal i tilfredshed. Men der har også været tilbagemeldinger som har gjort, at vi har ændret procedurer og arbejdsgange, siger landsformand i Det Faglige Hus, Johnny Nim.

Han er imidlertid bekymret over den generelle tendens til, at flere og flere lønmodtagere vælger sikkerhedsnet i form af fagforening og a-kasse fra. Når LO-forbundene mister over 27.000 medlemmer, og der kun er begrænset vækst i de organisationer, som ikke hører under LO, er der omkring 25.000, som melder sig helt ud ”af systemet”.

- Det er bekymrende. Ikke bare set ud fra et fagforeningsmæssigt synspunkt, men også fra samfundets side. Når folk undlader at forsikre sig i en a-kasse, vil det øge presset på de offentlige ydelser i forbindelse med de pågældendes ledighed. I forvejen er der over en halv million, som står uden for. Her er der en fælles udfordring for såvel staten og kommunerne som fagforeninger og a-kasse, uanset om de er røde eller gule, siger Johnny Nim.

Han venter, at Det Faglige Hus i år vender tilbage til tidligere tiders medlemsvækst, efter at der i årets første to måneder er kommet 4000 nye medlemmer til organisationen.