Ny mulighed for arbejdsfordeling som afløser for lønkompensation

2. september 2020

Beskæftigelsesministeriet har meldt ud, at der kommer en ny mulighed for arbejdsfordeling, som skal afløse ordningen med lønkompensation i forbindelse med corona. Der er endnu ikke udarbejdet et lovforslag, og der kan derfor komme ændringer. 

Tilføjet den 11. september 2020:

Ordningen er nu vedtaget, og du kan læse mere om den midlertidige arbejdsfordeling her.

Hvornår kan den nye arbejdsfordeling bruges?

Hvis de nye regler bliver vedtaget, får arbejdsgivere ret til at etablere en arbejdsfordeling, når der ikke er nok arbejde til alle medarbejdere fx pga. coronakrisen. Arbejdsgiveren skal anmelde arbejdsfordelingen til jobcentret, som derefter orienterer medarbejdernes a-kasser.

Hvis din arbejdsgiver vælger at benytte ordningen, har du mulighed for at modtage supplerende dagpenge i de perioder, du er ledig, hvis du opfylder betingelserne. 

Den nye ordning er tænkt som en afløser for lønkompensationsordningen, som blev etableret i forbindelse med coronakrisen, og som udløb den 29. august 2020.

Den nye arbejdsfordelingsordning skal ikke følge nogen fast fordeling af arbejde og ledighed. Ledigheden skal dog udgøre mindst 20% og maksimalt 50% over en 4 ugers periode.

Hvis du ikke ønsker at indgå i arbejdsfordelingen, kan din arbejdsgiver beslutte, om du skal opsiges.

Er du en nøglemedarbejder, kan du udelades af arbejdsfordelingsordningen efter aftale mellem dig og din arbejdsgiver, uden at I skal spørge Det Regionale Arbejdsmarkedsråd.

Hvor længe?

Ordningen kan maksimalt vare 4 måneder.

Hvad får du udbetalt?

Hvis du kommer under den nye arbejdsfordeling og er sendt hjem i en periode, kan du få op til den maksimale dagpengesats, som i dette tilfælde er forhøjet til 23.000 kr. pr. md. for fuldtidsledige.

Din individuelle dagpengesats bliver dog beregnet, som vi plejer, ud fra din indkomst.

Har du ikke haft en indkomst, vil du få dimittendsatsen for personer, som ikke er forsørgere. Dimittendsatsen udgør 13.644 kr. pr. md. for fuldtidsledige.

Din arbejdsgiver skal betale 3 G-dage om måneden til dig.

Tæller ikke i dit dagpengeforbrug

Du forbruger ikke af dine dagpenge, når du er under arbejdsfordeling, uanset om der er tale om den nye eller den eksisterende ordning. 

Det vil sige, at de dagpenge, du får under arbejdsfordelingen, er ekstra i forhold til den 2 årige dagpengeperiode, som du normalt har ret til.

Ingen jobsøgning

Der er ikke krav om, at du skal søge job i perioden, hvor du er i arbejdsfordeling. Det gælder under hele perioden og ikke kun de første 6 uger.

Ikke medlem af en a-kasse

Har du ikke været medlem af en a-kasse, kan du alligevel få supplerende dagpenge under den nye arbejdsfordelingsordning.

Det kræver blot, at du melder dig ind i en a-kasse og betaler 3 måneders medlemskab pr. måned, hvor de ønsker supplerende dagpenge.

Når arbejdsfordelingsordningen udløber, har du ikke ret til dagpenge.  

Uddannelse

Vi forventer desuden, at du får bedre mulighed for at komme på uddannelse i den nye og den eksisterende arbejdsfordelingsordning. Opkvalificeringsforløbet skal iværksættes af dig og din arbejdsgiver, og det skal ligge helt eller delvist i perioder, hvor du er ledig og modtager supplerende dagpenge.  

Reglerne er ikke vedtaget endnu

Som nævnt er reglerne endnu ikke vedtaget, og der kan derfor forekomme ændringer til ovenstående, som er skrevet på baggrund af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.