Jacques kæmper for at få et ordentligt ben

46-årige Jacques Merle vil være i stand til at genoptage sit aktive liv, hvis Gentofte Kommune bevilger ham en såkaldt Genium X3-benprotese. Men kommunen står fast på, at deres borgere sagtens kan nøjes med et C-leg til under den halve pris.

Foto: Jacques Merle


Der gik blot en måned, før Jacques Merle var på fødderne igen efter en færdselsulykke, hvor begge hans ben blev kappet over. Han kæmper stadig for at få et normalt liv, men nu er det Gentofte Kommune, der spænder ben.

Mistede begge ben

Det var et glatføreuheld i Letland i 2010, der fik så fatale følger. Den i dag 46-årige Jacques Merle mistede som sagt begge ben ved ulykken, men det lykkedes lægerne at få sat venstre ben på igen ved hjælp af titaniumdele. Han har ofte smerter i dette ben, men det er værre med den benprotese, som skal erstatte det andet ben.

- Jeg kom i fleksjob i Netto, en af de to arbejdspladser, hvor jeg havde fuldtidsarbejde inden ulykken. Men det var ikke optimalt med den protese, og det gik helt galt, da der kom vand på benet, da jeg skulle fjerne noget vand, der havde samlet sig i stoftaget på en lille frugt- og grøntbod udenfor.

- Det kunne protesen bare ikke holde til. Jeg humpede rundt på et låneben i næsten et år, indtil de fik lavet et nyt ben til mig. Jeg kunne af gode grunde ikke passe mit arbejde og blev opsagt her i foråret, fortæller Jacques Merle.

Kan ikke tåle vand

Det såkaldte C-leg til 300.000 kr. kan som sagt ikke tåle vand, og benet giver også Jacques nogle balancemæssige problemer. Der hersker ifølge eksperter hos såvel Sahva som Dansk Handicap Forbund ingen tvivl om, at Jacques med sit aktivitetsniveau bør have en Genium X3-protese.

Den koster 700.000 kr., og dette beløb vil Gentofte Kommune ikke bevilge. Kommunen har fået medhold i Ankestyrelsen. Efterfølgende har Jacques med hjælp fra blandt andre socialrådgiver Lennard Thomsen i Det Faglige Hus søgt om at få et Genium X3 tildelt som arbejdsredskab.

- Dette ønske har kommunen ikke overraskende også afvist, og den kører i øjeblikket som en klagesag ved Ankestyrelsen. Vi håber at få medhold, selv om det ikke er en optimal løsning. Hvis Jacques får tildelt den dyre protese som et arbejdsredskab, skal han nemlig skifte ben hver dag til fyraften og bruge sit C-leg i fritiden, fortæller Lennard Thomsen.

En fighter

Ingen tvivl om, at Jacques er en fighter. Han er i dag kommet i fleksjob i en virksomhed, som han selv har stiftet. Han og de to øvrige medarbejdere er ved at få indhentet de sidste certifikater på en patenteret maskine, der kan fjerne istapper og rense tagrender i høje bygninger, og der er allerede kontakt til interesserede købere både herhjemme og i Sverige.

- Ved siden af drager jeg stadig ud med stige, spand og klude og pudser vinduer for folk. Da jeg heller ikke kan få tilkendt tilskud til en handicapbil hos kommunen, må jeg afsted i bussen med alt mit grej. Forleden søndag stod jeg og pudsede på Vesterbro, da det begyndte at styrtregne.

- Da var jeg godt nok på den, for der var ingen steder, hvor jeg kunne søge i læ, og jeg var bange for, at min protese ville gå i stykker igen. Hvorfor giver de mig ikke bare et ordentligt ben? Det vil gøre hele mit liv meget lettere, og måske kunne jeg tilmed begynde at løbe igen, siger Jacques Merle. 

Fakta

Jacques Merle er født i 1971 på ø-gruppen Mauritius i det Indiske Ocean. Som 6-årig flyttede han med sine forældre til Frankrig, hvor han voksede op. Jacques kom til Danmark som backpacker  i 1999, forelskede sig i landet og blev hængende. Han er ansat i fleksjob i to virksomheder, som han selv ejer, nemlig Gutter Ice, www.gutterice.com og virksomheden VinduespudsningNU.dk.

Du kan få hjælp til at passe dit arbejde

Er din arbejdsevne nedsat, kan jobcenteret bevilge dig arbejdsredskaber, som skal hjælpe dig med at opnå eller bevare et job.

Kontakt Social Team og hør mere om dine muligheder.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

Har du spørgsmål?

Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage. Formularen sendes via en sikker forbindelse.

Skriv til os som medlem
Send en besked via MIT detfagligehus

Ring til os
Vi svarer gerne på dine spørgsmål telefonisk. Ring på 7610 9305 inden kl. 16:00.