Landsretten har dømt bortvisning ulovlig

Medlem blev bortvist og beskyldt for illoyalitet, da hun startede i nyt arbejde, mens hun var opsagt og suspenderet fra sit job som regnskabsansvarlig. Nu har også Landsretten afgjort, at hun skal have løn i opsigelsesperioden, godtgørelse for uberettiget bortvisning samt den stayon-bonus, som hun var stillet i udsigt efter en virksomhedsovertagelse.

Foto: Advokater i Det Faglige Hus Morten Skov Tornbo og Mathilde Ernemann 

En arbejdsgiver måtte til lommerne, efter at virksomheden i både byretten i Aarhus og Vestre Landsret har fået underkendt bortvisningen af en regnskabsansvarlig. Det var nemlig helt i orden, at hun fik et nyt job samtidig med, at hun var opsagt og suspenderet fra en stilling som regnskabsansvarlig i den pågældende virksomhed.

Den i dag 63-årige kvinde havde været ansat som regnskabsansvarlig i 4 år, da hendes arbejdsplads i 2018 blev opkøbt af en større virksomhed. Mens hun indtil da havde været alene om regnskabsfunktionen, begyndte man efter 2 år i løbet af 2020 at flytte hendes opgaver til kolleger i det nye moderselskab.

”I forbindelse med opkøbet af virksomheden fik jeg et tillæg til min ansættelseskontrakt, der indeholdt en stayon-bonus, der skulle få mig  til at blive i jobbet. Ligesom jeg og en anden nøglemedarbejder blev tilbudt en rolle i den fremtidige ledergruppe. Jeg udarbejdede årsregnskabet for de sidste halvandet år op til og efter virksomhedsoverdragelsen,” fortæller hun.

Bortvisning betød lønstop og bortfald af bonus

Hun fornemmede dog hurtigt, at hun ville blive overflødig i den nye organisation, og at der ikke længere ville være brug for hendes assistance på lønbogholderi og regnskab, hvilket er hendes spidskompetencer. 2 år efter virksomhedsoverdragelsen blev hun opsagt og suspenderet i opsigelsesperioden, så hun kunne stå til rådighed for arbejdsgiveren på telefon og mail, hvis der var brug for det.

Da arbejdsgiveren kort efter blev bekendt med, at deres nu opsagte regnskabsansvarlige havde fået andet arbejde, reagerede de med en bortvisning og en påstand om illoyalitet, især fordi hun ikke havde orienteret arbejdsgiveren om det nye job. Det betød et omgående stop for lønudbetaling i opsigelsesperioden og bortfald af den lovede stayon-bonus. Det er denne reaktion, som to retsinstanser nu har kendt uberettiget.

Bortvisning var ikke i orden

Funktionærloven indeholder ikke en pligt til at orientere en arbejdsgiver om jobskifte, mens man er suspenderet. Og da den nye arbejdsgiver ikke drev konkurrerende virksomhed og samtidig var indforstået med, at deres nye regnskabsansvarlige i et vist omfang skulle stå til rådighed for sin tidligere arbejdsgiver, har hun på ingen måde misligholdt sit ansættelsesforhold, slår begge retsinstanser fast.

Det var advokat i Det Faglige Hus Mathilde Ernemann, der førte sagen for medlemmet i byretten, mens advokat i Det Faglige Hus Morten Skov Tornbo førte sagen for landsretten.

”Mathilde Ernemann var også en fantastisk støtte og får den største del af æren for, at jeg har stået dette her igennem. Jeg var usikker på, om vi ville vinde sagen i byretten, og det var derfor en kæmpe lettelse, da vi vandt,” siger den 63-årige kvinde og tilføjer:

”Det har været en hård omgang. Jeg er et ordentligt og ærligt menneske, der altid har været påpasselig med at have orden i tingene, og så gør det altså ondt at skulle lægge ører til, at man er illoyal og en bedrager.”

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.