Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Hvad betyder Brexit (Storbritanniens exit i EU) for din ret til dagpenge og efterløn?

18. marts 2019

Storbritannien forventes at udtræde af EU den 31. oktober. Hvis det ender med, at de udtræder uden en udtrædelsesaftale, så gennemfører vi i Danmark sandsynligvis en overgangsordning. Den forklarer vi om her.

Nyheden er opdateret den 11. april 2019.

Overgangsordningen skal gælde frem til, at Storbritanniens fremtidige forhold til EU er afklaret, og der bliver lavet en permanent ordning.

Som det ser ud lige nu, vil overgangsordningen betyde følgende:

Dagpenge i Storbritannien

Efter den 31. oktober 2019 kan du ikke længere rejse til Storbritannien og tage dagpengene med, imens du søger job der.

Hvis du allerede er i Storbritannien med en udstedt PDU2 til arbejdssøgning, som rækker ud over den 31. oktober 2019, kan du blive i Storbritannien i hele attestperioden. 

Hvor skal du være medlem af en a-kasse?

Hvis du rejser til Storbritannien efter den 31. oktober 2019, skal du arbejdsløshedsforsikres der. Hvis du vil bevare muligheden for at få dagpenge og efterløn fra en dansk a-kasse senere, skal du fortsætte med at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark.

Opholdskrav

Hvis du opholder dig i Storbritannien efter den 31. oktober 2019, kan disse perioder ikke regnes med, når vi skal opgøre, om du opfylder opholdskravet.

Har du dansk statsborgerskab, og bor du allerede i Storbritannien inden den 31. oktober, kan dit ophold efter denne dato dog sandsynligvis godt regnes med i overgangsperioden. 

Efterløn i Storbritannien

Hvis du allerede før den 1. november 2019 får dansk efterløn i Storbritannien, bevarer du retten til det.

Du kan ikke efter den 31. oktober 2019 flytte til Storbritannien og tage efterlønnen med.

Britisk statsborger i Danmark

Er du britisk statsborger i Danmark, skal du inden den 31. oktober 2019 sikre dig, at du har et gyldigt registreringsbevis eller opholdskort for at bevare dine rettigheder i Danmark. Det gælder både i forhold til dagpenge, ophold og muligheden for at arbejde. Vær opmærksom på, at det gælder for hele familien.  

Kun et lovforslag

Bemærk at overgangsordningen endnu ikke er vedtaget som lov. Den kan altså ændre sig. Der kan også ske ændringer i forhold til, hvornår og hvordan Storbritannien udtræder. De kan fx indgå en udtrædelsesaftale med EU, eller datoen kan ændres m.m.

Vi vil sørge for at informere om udviklingen, når vi ved mere.