Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Må min arbejdsgiver opkræve et gebyr til en anden fagforening?

Flere medlemmer har oplevet, at deres arbejdsgiver trækker dem i løn for et gebyr til en fagforening, de ikke er medlem af. Men det må din arbejdsgiver som udgangspunkt ikke.

Gebyret bliver fx kaldt "administrationsbidrag til vedligeholdelse af overenskomsten". Gebyret skulle angiveligt dække de udgifter, den pågældende fagforening har til at forhandle og vedligeholde overenskomsten på området.

Retten i Glostrup har dog dømt 3F for ulovlig opkrævning af netop et sådant gebyr.

Som anført i dommen, er det som udgangspunkt i strid med artikel 1, i tillægsprotokol af 20. marts 1952 til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, at opkræve gebyrer i en ansats løn. Medmindre fagforeningen kan dokumentere, at gebyret står i rimeligt forhold til de faktiske udgifter, fagforeningen har til at vedligeholde overenskomsten.

Det er også et krav, at ordningen er tilpas gennemsigtig, så den enkelte ansatte kan efterprøve, hvordan beløbene bliver brugt.

Som dommen over 3F tydeligt viser, er det ikke så enkelt at opfylde disse 2 betingelser.

Dertil kommer, at det kan være i strid med foreningsfrihedsloven at opkræve gebyrer til en fagforening, man ikke har ønsket at være medlem af.

Trækker din arbejdsgiver et gebyr i din løn, bør du derfor kontakte os.  

Har du spørgsmål?

Ring til os på alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7610 9304. Her er vi klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er medlem.

Hvis du udfylder formularen nedenfor, så svarer vi dig samme dag, hvis du skriver i åbningstiden. Ellers svarer vi dig hurtigst muligt, når vi åbner igen. Er du medlem, anbefaler vi, at du i stedet for skriver til os i MIT detfagligehus.

Formularen sendes via en sikker forbindelse.Hjælp til at sende dokumenter