Derfor er vi ikke en del af den varslede konflikt

8. marts 2018

Der har i den seneste uge i medierne været fokus på ”gule” fagforeninger, heriblandt Det Faglige Hus og vores rolle under den varslede konflikt.

Vi er gang på gang blevet mødt med spørgsmålet, hvorfor vores medlemmer skal arbejde, når andre strejker. Ligeledes undrer nogle sig over, at vi står fast på, at arbejdsgiverne under en lockout ikke kan udelukke vores medlemmer, men skal betale fuld løn og tilbyde, at I kan passe jeres arbejde på normal vis.

Endelig er der nogle, som heller ikke forstår, at vores medlemmer også får gavn af de goder, som man forsøger at forhandle og strejke sig frem til.

Den danske model

Det Faglige Hus er ikke et af de overenskomstbærende forbund, og derfor hverken kan eller må vi medvirke i en konflikt. Heller ikke selv om vi har stor sympati for de ansattes krav til arbejdsgiverne.

Arbejdsmarkedet i Danmark er reguleret af den danske model. I EU foretrækker man at regulere arbejdsmarkedet gennem lovgivning, men Danmark har fået lov til at køre videre med vores egen model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der aftaler løn og arbejdsvilkår i overenskomster.

Men disse overenskomster skal til gengæld gælde for alle, der er omfattet af dem, uanset hvor de er organiseret, eller uanset om de slet ikke er medlem af en fagforening.

Vi har flere gange, senest i 2012, henvendt os til LO om et forpligtende samarbejde med henblik på en optagelse i hovedorganisationen for på den måde at tage vores del af ansvaret for den danske model. LO ville end ikke i dialog med os, men sagde klart NEJ.

Så det er LO's valg og ikke vores, at vi nu står udenfor.

Hør interview med landsformand Johnny Nim

Hør også denne podcast med landsformand Johnny Nim fra Radio 24-7 fra onsdag morgen den 7. marts 2018, hvor han har uddyber og forklarer om vores holdning og retsstilling.

Playikon  Lyt til podcast

Debatindlæg på altinget.dk

Læs også debatindlæg af landsformand Johnny Nim udgivet på altinget.dk den 9. marts 2018 "Det Faglige Hus: Vi nasser ikke, vi tilbyder et alternativ".