Vi mener: Store bededag skal ikke afskaffes

9. februar 2023

Vi har tidligere meddelt i en pressemeddelelse, at vi ikke mener, at store bededag skal afskaffes, og nu har vi gentaget det overfor Beskæftigelsesministeriet i forbindelse med vores indvendinger mod det fremsatte lovforslag om at afskaffe store bededag.

”Vi står i en krise med inflation og krig i ”vores baghave”, og så er tiden ikke til hverken at forringe arbejdsvilkårene for danske lønmodtagere eller øge udgiftsbyrden hos danske arbejdsgivere, det være sig både i erhvervslivet og organisationer som den, jeg selv står i spidsen for,” oplyser landsformand Johnny Nim i Det Faglige Hus i en tidligere pressemeddelelse

Efterfølgende har Beskæftigelsesministeriet sendt lovforslaget om afskaffelse af store bededag til høring i Det Faglige Hus, hvor vi har fremsendt flere årsager til vores indvendinger imod at afskaffe store bededag, som vi finder direkte uansvarlig.

Kompensation er ikke nok

Forslag om at kompensere ved at indføre et løntillæg for øget arbejdstid som følge af afskaffelse af helligdagen ændrer ikke vores holdning, fordi der er risiko for, at arbejdsgiverne modregner et sådan løntillæg i de kommende lønstigninger.

Lønmodtagerne risikerer derfor i sidste ende selv at betale for den ekstra arbejdsdag skjult i en manglende lønstigning.

Andre finansieringsmuligheder

Det Faglige Hus har opfordret regeringen til ikke at fremsætte lovforslaget om den planlagte afskaffelse af store bededag og i stedet søge andre finansieringsmuligheder.

Derfor følger vi lovforslaget, som du også kan se på Folketingets hjemmeside her