Hvorfor er vi ikke en del af en evt. konflikt?

Mange spørger i øjeblikket, hvorfor vores medlemmer skal arbejde, hvis der kommer en strejke. Ligeledes undrer nogle sig over, at vi står fast på, at arbejdsgiverne under en lockout ikke kan udelukke vores medlemmer, men skal betale fuld løn og tilbyde, at du kan passe dit arbejde på normal vis.

Endelig er der nogle, som heller ikke forstår, at vores medlemmer også får gavn af de goder, som man forsøger at forhandle og strejke sig frem til.

Den danske model

Vores løn- og ansættelsesforhold er som hovedregel reguleret gennem kollektive overenskomster indgået mellem fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer indenfor de forskellige brancher. Hvis der ikke kan opnås enig under en overenskomstforhandling kan den fagforening, der forhandler overenskomsten, iværksætte konflikt og derfor er alle lønmodtagere ikke omfattet af en evt. strejke.

I EU foretrækker man at regulere arbejdsmarkedet gennem lovgivning, men Danmark har fået lov til at køre videre med vores egen model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der aftaler løn og arbejdsvilkår i overenskomster.

Men disse overenskomster skal til gengæld gælde for alle, der er omfattet af dem, uanset hvor de er organiseret, eller uanset om de slet ikke er medlem af en fagforening.

Vi har flere gange henvendt os til FH om et forpligtende samarbejde med henblik på en optagelse i hovedorganisationen for på den måde at tage vores del af ansvaret for den danske model. Men det ønskede FH ikke dialog om, og FH har derfor selv valgt, at vi ikke skal deltage.

Video: Sådan er du stillet under en konflikt

I videoen forklarer advokat og overenskomstforhandler i Det Faglige Hus Mads Duedal Pedersen, hvordan du er stillet under en konflikt på dit arbejde.

 

Debatindlæg på altinget.dk

Læs også et tidligere debatindlæg af landsformand Johnny Nim udgivet på altinget.dk den 9. marts 2018 "Det Faglige Hus: Vi nasser ikke, vi tilbyder et alternativ".

Se også: Kan jeg strejke, når jeg er i fleksjob?

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket