Gul pioner fejrer 30 års jubilæum

11. juli 2021

Kun ganske få har i deres erhvervskarriere oplevet en så massiv og konstant vækst i aktiviteterne som faglig chef Lars Brobak, der fredag den 9. juli fejrede 30 års jubilæum i Det Faglige Hus i Esbjerg.

Foto: Faglig chef Lars Brobak

Fredag den 9. juli kunne organisationens faglige chef fejre 30 års jubilæum. Lars Brobak var blot 23 år og havde 1 års erfaring som uddannet revisorassistent, da han i juli 1991 søgte job og blev ansat i den lille fagforening, FK/TS, som Johnny Nim havde taget initiativ til få år forinden. FK/TS er i dag en del af Det Faglige Hus med i alt 3 fagforeninger samt en a-kasse, men i 1991 blev den nye gule fagforening af den etablerede fagbevægelse betragtet som en døgnflue, der ville dø af sig selv. 

30 års jubilaren har i den grad sin del af æren for, at det ikke gik sådan, men at Det Faglige Hus med 167.000 medlemmer er det stærkeste og hurtigst voksende alternativ til FH-forbundene.

Lars Brobak er i dag chef for Faglig hjælp og Retssager med 48 faglige konsulenter, jurister og advokater, som primært er ansat i Esbjerg, men også i organisationens afdeling i Hovedstadsområdet. Desuden har han som bestyrelsesmedlem i Fagforeningen Danmark også sæde i Det Faglige Hus’ forretningsudvalg.

Kun landsformand Johnny Nim har længere anciennitet end Lars Brobak i Det Faglige Hus, og Brobaks loyalitet over for organisationen er ikke enestående. Flere kolleger har haft 25 års jubilæum, og fra næste år kommer der et væld af 20 års jubilarer. 1. oktober 2022 er det nemlig 20 år siden, at Det Faglige Hus fik en statsankendt a-kasse, som for alvor satte gang i medlemsudviklingen.

Det startede i 1988 med funktionærer

Startskuddet til det vi i dag kalder Det Faglige Hus lød i 1988, hvor TeknikerSammenslutningen blev etableret. Det var en fagforening for tekniske funktionærer. Der viste sig hurtigt et behov for at optage en bredere medlemsskare, hvorfor navnet blev ændret til FunktionærKartellet/TeknikerSammenslutningen (FK/TS). Navneændringen muliggjorde, at alle funktionærer kunne optages som medlemmer.

Se historien om, hvordan Det Faglige Hus udviklede sig en lille fagforening til nu at være Danmarks 4. største fagforening og Danmarks 5. største a-kasse.


Det Faglige Hus i dag

Det Faglige Hus rummer i dag 4 faglige organisationer og en a-kasse. FK/TS, Fagforeningen Danmark, 2B - Bedst og Billigst samt Foreningen Danske Selvstændige. Herudover er Det Faglige Hus - A-kasse også at finde i Det Faglige Hus.