Digital chikane

Flere og flere ansatte oplever desværre, at der afregnes verbalt hårdt og kontant, enten direkte eller på sociale medier, når kunder, borgere og samarbejdspartnere ikke er tilfredse med din indsats eller dine beslutninger (kilde: Arbejdstilsynet).

Hvad er digital chikane?

Arbejdstilsynet definerer digital chikane som psykisk vold.

Digital chikane dækker over episoder, hvor du i forbindelse med dit arbejde bliver udsat for chikanen via digitale medier som mail, telefon, hjemmesider og sociale medier.

Det kan være trusler og anden krænkende adfærd som fx:

  • ubehagelige og nedsættende kommentarer
  • truende opkald eller beskeder
  • afpresning
  • offentlig udhængning
  • stalking
  • seksuel chikane

Ikke kun i arbejdstiden

Digital chikane er arbejdsrelateret, hvis du udsættes for chikane i forbindelse med dit arbejde, og det gælder både i og uden for arbejdstiden og via dine egne eller din arbejdsplads´ kommunikationskanaler.

Arbejdsgivers ansvar

Digital chikane hører under arbejdsmiljøloven, og derfor er det ikke noget, du skal stå med alene. Det er din arbejdsgivers ansvar at forebygge og håndtere digital chikane, hvis du bliver udsat for det.

Du skal sikre dig beviser, men du må kun vise det til de rette personer som fx din leder, arbejdsmiljørepræsentanten, politiet mv. 

Flere love

Digital chikane kan også være omfattet af fx arbejdsskadeloven, persondataloven og straffeloven, og derfor er du altid velkommen til at kontakte os for vejledning og hjælp, hvis du har været udsat for chikane. 

På Arbejdstilsynets hjemmeside finder du flere informationer om digital chikane.

Her kan du bl.a. se eksempler på, hvordan andre har grebet tingene ad, videoer med gode råd til, hvordan man forholde sig over for digital chikane samt gode råd til både arbejdsgivere, ledere og ikke mindst den enkelte medarbejder, som må stå model til digital chikane.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket