Hvad er prøvetid?

I starten af et nyt job er der normalt en periode, hvor der er et meget kort eller slet ikke noget opsigelsesvarsel. Den periode bliver kaldt for prøvetid.

Der er kun prøvetid, hvis det er aftalt.

Tidsbegrænset ansat

Er du tidsbegrænset ansat, kan din prøvetid ikke overstige en fjerdedel af din ansættelsestid og max. op til 6 måneder.

Det gælder også, selvom du er funktionærlignende ansat, men har du derimod arbejde omfattet af funktionærlovens § 1, så gælder funktionærlovens regler om prøvetid i din tidsbegrænset stilling.

Forlænges din kontrakt, er der ikke prøvetid igen. 

Funktionær

Er du ansat som funktionær, er det muligt at aftale en prøvetid på 3 måneder. I denne periode kan din arbejdsgiver opsige dig med et varsel på 14 kalenderdage, som skal ligge indenfor de 3 måneders prøvetid.

Vil du selv sige op, kan du gøre det med dags varsel, medmindre I har aftalt, at du også skal give et varsel på 14 kalenderdage, som også skal ligge indenfor prøveperioden.

Elev

Er du elev eller lærling, er der ikke noget opsigelsesvarsel i prøvetiden, uanset om det er dig eller din arbejdsgiver, der ønsker at opsige uddannelsesaftalen. Men når prøvetiden er udløbet, kan ingen af jer opsige uddannelsesaftalen. Derfor er det vigtigt, at du bruger prøvetiden til at finde ud af, om du og arbejdspladsen passer sammen. 

Du har krav på at få oplyst, hvilke vilkår der gælder for din prøveperiode, som ikke kan være længere end reglerne i ansættelsesbevisloven

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket