Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Hvornår skal jeg have ferietillæg?

Hvis du er ansat med løn under ferie, har du udover din normale løn krav på et ferietillæg på 1 % af din ferieberettigede løn.

Mange arbejdsgivere udbetaler hele ferietillægget til alle ansatte sammen med den sidste lønudbetaling, før det nye ferieår begynder 1. maj.

Gør din arbejdsgiver det, er han eller hun sikker på at opfylde ferielovens krav om, at du skal have ferietillægget udbetalt senest samtidig med, at din ferie begynder.

Din arbejdsgiver kan dog ikke kræve at få ferietillægget tilbagebetalt, når det først er udbetalt – medmindre der er indgået en anden aftale ved en kollektiv overenskomst. Som eksempel på en anden aftale kan nævnes de offentlige ferieaftaler inden for kommunen, regionen og staten. De offentlige ferieaftaler giver arbejdsgiver lov til at modregne udbetalt ferietillæg i den feriegodtgørelse, der skal afregnes, når du fratræder. 

Har du ikke fået udbetalt ferietillægget, inden du fratræder, skal du kun have 12,5 % feriepenge.

Eksempel:

Du får hele ferietillægget udbetalt sammen med lønnen for april. Du opsiger din stilling i maj måned og fratræder ved udgangen af juni, uden at have afholdt ferie i dette ferieår.

Din arbejdsgiver skal afregne 12,5 % feriepenge til dig og kan ikke modregne det udbetalte ferietillæg eller kræve beløbet tilbagebetalt fra dig - medmindre det er aftalt i en kollektiv overenskomst.

Derfor vælger nogle arbejdsgivere at dele ferietillægget op, selvom det betyder, at de skal holde øje med, hvornår den enkelte ansatte holder ferie samt hvor længe.

Ferieloven giver dig kun krav på at få udbetalt ferietillægget lige før, du holder ferie - og kun den andel, der svarer til ferien.

Eksempel:

Holder du 3 ugers sommerferie i juli måned, skal du have udbetalt 3/5 af ferietillægget senest den første dag i ferieperioden.

Holder du derefter 1 uges efterårsferie i oktober og 1 uges vinterferie i februar, skal du have 1/5 af ferietillægget udbetalt, når hver af disse ferieperioder begynder.

Dermed undgår din arbejdsgiver at betale for meget, hvis du fratræder i løbet af ferieåret, uden at du har afholdt alle feriedage.

Har du spørgsmål?

Ring til os på alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7610 9304. Her er vi klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er medlem.

Hvis du udfylder formularen nedenfor, så svarer vi dig senest dagen efter - dog undtaget weekend og helligdage. Er du medlem, anbefaler vi, at du i stedet for skriver til os i MIT detfagligehus.

Formularen sendes via en sikker forbindelse.Hjælp til at sende dokumenter