Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Skal jeg holde ferie ved kollektiv lukning, når jeg ikke har mere ferie?

Som udgangspunkt kan din arbejdsgiver kun pålægge dig at holde ferie, hvis du har feriepenge til ferien. Kollektiv ferielukning er dog en undtagelse, hvor arbejdsgiver kan kræve, at du holder ferie, selvom det bliver for egen regning.

Kollektiv ferielukning betyder, at en virksomhed holder helt lukket i en periode. Det kan også dreje sig om en afgrænset del af virksomheden, fx en produktionsenhed.

Bemærk at der ikke nødvendigvis er tale om kollektiv ferielukning efter ferielovens regler, hvis du udfører dit arbejde hos din arbejdsgivers kunde, som holder kollektiv lukket pga. ferie.  

Dagpenge og kollektiv ferielukning

Du kan måske få dagpenge fra din a-kasse, hvis du ikke har feriepenge til en kollektiv ferielukning, men det kræver, at du er tilmeldt jobcenteret og står til rådighed for arbejdsmarkedet i stedet for at holde ferie.

Jul og nytår indtil 2019

Fra den 1. september 2020 optjener du ferie efter den nye ferielov, og derfor var julen i 2019 det sidste år under de gamle ferieregler, der siger, at din arbejdsgiver kan være forpligtet til at sikre sig, at du har feriepenge til juleferien, hvis der skal være kollektiv ferielukket i julen. Det afhænger af, hvor mange dages betalt ferie du har optjent og i hvilken udstrækning din nuværende arbejdsgiver har haft mulighed for at råde over din ferie.

Har du optjent ret til mere end 15 dages betalt ferie, og har din arbejdsgiver haft mulighed for at råde over din ferie, skal din arbejdsgiver reservere feriepenge svarende til det antal feriedage, du skal holde mellem jul og nytår. Gør arbejdsgiver ikke det, skal han betale dig løn for de pågældende dage. Lønnen bliver beregnet på grundlag af din sædvanlige løn i de sidste 4 uger før jul.

Arbejdsgiver skal varsle ferien over for dig med de sædvanlige frister.

For elever gælder særlige regler for kollektiv ferielukning mellem jul og nytår. 

Regler efter den 1. september 2020

Læs om de særlige regler for kollektiv ferielukning efter den 1. september 2020.

Har du spørgsmål?

Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage. Formularen sendes via en sikker forbindelse.

Skriv til os som medlem
Send en besked via MIT detfagligehus

Ring til os
Vi svarer gerne på dine spørgsmål telefonisk. Ring alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7610 9304.