Hvornår må en vognmand kræve penge af en chauffør?

Arbejdsgiveren er ansvarlig for de skader, som du laver, når du udfører dit arbejde. Din arbejdsgiver kan derfor ikke kræve, at du betaler, medmindre du har lavet skaden ved groft uagtsom eller forsætlig adfærd.

Du skal ikke betale din arbejdsgivers bøde

Der kan være mange situationer, hvor en vognmand bliver nødt til at betale erstatning til andre på grund af noget, som du har gjort. Fx hvis du som chauffør ikke har overholdt et uniformkrav.

Når din arbejdsgiver kræver penge af dig, er det ofte fordi, han har lavet en aftale med fx trafikselskabet Movia om, at han skal betale en bod, hvis chaufføren ikke overholder et uniformkrav.

Du kan som udgangspunkt ikke bliver ansvarlig, når en vognmand har lavet en aftale med Movia om, at der skal betales en bod - heller ikke selvom vognmanden har skrevet ind i ansættelseskontrakten, at du skal betale, hvis han bliver pålagt en bod.

Loven siger nemlig, at man ikke kan aftale sig ud af, at det er arbejdsgiveren, der er erstatningsansvarlig overfor andre, når medarbejderen laver skader.

Advarsel, opsigelse og bortvisning

Hvis du bevidst ikke overholder de krav, der er til arbejdet, kan en vognmand give dig en advarsel og i grove tilfælde opsige eller bortvise dig.

Derudover kan der være tilfælde, hvor vognmanden vil kunne kræve erstatning af dig, hvis du er blevet advaret om, at det medfører et tab for vognmanden, når du ikke overholder reglerne.

Vanvidskørsel

Der er også andre situationer, hvor en arbejdsgiver godt kan kræve erstatning. Fx hvis du kører vanvidskørsel med din arbejdsgivers bil, så bilen bliver konfiskeret. Så kan arbejdsgiveren godt kræve værdien af bilen erstattet af dig.

Bøder og parkeringsafgifter

Bøder og parkeringsafgifter er også noget, som du selv skal betale som chauffør, da det er en personlig straf eller afgift for ikke at overholde loven.

Politiet kan dog kræve, at arbejdsgiveren betaler bøden, men så kan arbejdsgiveren bagefter kræve, at du betaler den.

Låneaftaler

Hvis du har lånt penge af din arbejdsgiver, så kan han kræve lånet tilbagebetalt i overensstemmelse med den aftale, som der er lavet for lånet.

Vi anbefaler, at du ikke indgår låneaftaler med din arbejdsgiver. I hvert fald ikke uden, der er meget klare aftaler om, hvordan lånet skal betales tilbage.

Få hjælp

Hvis du oplever, at din arbejdsgiver kræver penge fra dig, skal du kontakte Faglig hotline, så vi kan vurdere, om han har ret til det eller ej.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket