Thomas jagter skadedyr i Østhimmerland

Det er friheden til selv at disponere over min arbejdsdag som gør, at jeg trives fantastisk i jobbet som servicetekniker i skadedyrsfirmaet Mortalin A/S, siger Thomas Stephansen.

Thomas Stephansen kunne aldrig drømme om at arbejde på en fabrik eller på en sjakakkord. Han har brug for, at der er frihed i jobbet, og derfor trives han efter eget udsagn ikke mindre end ”fantastisk”, når han jagter skadedyr i Østhimmerland.

Den 45-årige servicetekniker er ansat hos Skadedyrsfirmaet Mortalin, som har overenskomster med Det Faglige Hus for såvel serviceteknikere som kontorfunktionærer. Virksomheden har omkring 100 ansatte, hvoraf trefjerdedele er serviceteknikere, der for størstedelens vedkommende har servicevognen med hjem og kører ud til kunderne fra deres privatadresser.

- Jeg er tilknyttet afdelingen i Aarhus, og når jeg nu primært dækker Østhimmerland, er det mest praktisk at starte om morgenen fra min bopæl i Volsted, fortæller Thomas.

Rottejagt på et støvet loft

Vi fanger ham på en af dagens opgaver, mens han kravler rundt og tjekker for rotter på loftet på en landbrugsejendom, hvor der både er støvet og beskidt.

- Det hører med til jobbet, men vi er superforsynet med værnemidler. Når vi arbejder på egen hånd, er det også voret eget ansvar at bruge dem, og det er jeg personlig meget påpasselig med. Det er korrekt, at især rotter kan være sygdomsbærere, men det tænker jeg ikke over i hverdagen. Man tager helt automatisk sine forholdsregler over for den slags, siger Thomas.

Mortalins medarbejdere er eksperter i korrekt bekæmpelse af rotter, mus og insekter. I sommertiden er der ofte opgaver med myre-gener og hvepseboer, men langt størsteparten af opgaverne handler om inspektionsopgaver og præventive forholdsregler i eksempelvis fødevarevirksomheder.

Det er både bedre og billigere for disse at have overvågning frem for at risikere, at fødevaremyndighederne en dag dukker op og konstaterer skadedyrsangreb for derpå at lukke en produktionsenhed eller et lager.

En god arbejdsplads

Thomas er oprindelig uddannet landmand og arbejdede i en årrække inden for landbrug og skovbrug.

- Men det kørte jeg fast i. Fra 1. april til 1. december var jeg næsten aldrig hjemme, men sad i førerhuset på en maskine. Det var lige før, at det heller ikke var muligt at få sommerferie med familien. Så jeg skiftede for 10 år siden til skadedyrbranchen. De første to år var jeg hos ISS, men en kammerat, Teddy Christensen, som er vores talsmand i hos Mortalin, tippede mig, da der kom et ledigt job.

- Mortalin er en god arbejdsplads, og vi har gode forhold. Det er frihed under ansvar. Så længe firmaet ud fra arbejdssedlerne kan se, at man passer sit job, er der ingen, der blander sig i, hvordan man selv tilrettelægger arbejdsgangen. Det med frihed i jobbet er det, jeg trives bedst med - og trives fantastisk med, siger Thomas.

Han bor som sagt i Volsted og har kone og en datter på 16. Fritiden går med hus og have, men derudover er Thomas også ivrig jæger samt motionist på både løbesko og pedaler.