Tips til jobsamtalen

Uanset om du er ledig eller i arbejde, er det vigtigt at være godt forberedt, når du skal til en jobsamtale. For at hjælpe dig godt på vej har vi samlet 9 tips til jobsamtalen.

Du har kun få sekunder til at skabe den rette kemi mellem dig selv og det panel, som sidder på den anden side af bordet. Det handler derfor om at være skarp og at være godt forberedt.

1. Bryd isen

Det er dig, der skal bryde isen. Det kan få sveden frem på enhver, når man bliver spurgt til ens største svaghed. Prøv med en morsomhed som chokolade eller fodbold i fjernsynet, så du scorer et par sekunder til at tænke dig om og vende spørgsmålet til noget positivt, hvad du gør for at udvikle dig, og hvad er dine mål.

2. Vær aktiv

Det må ikke blive en envejs-samtale, hvor de spørger, og du svarer. Research på virksomheden og stil relevante spørgsmål om ny produkter, nye markeder eller planlagte udvidelser.

3. Klæd dig pænt på

Du skal ikke møde op i arbejdstøj, som om du skal begynde med det samme, men dit tøj skal signalere, hvem du er.

Så hellere klassisk tøj frem for mønstret og farvestrålende arbejdstøj – selvfølgelig altid tilpasset det konkrete jobområde.

4. Samtalen starter på parkeringspladsen

Din samtale begynder, så snart du kommer ind på firmaets grund.

Sluk mobiltelefonen, inden du går ind i bygningen og vær venlig over for alle, som du møder i reception og på gangen. De har måske også indflydelse på, om du får jobbet eller ej.

5. Vær ærlig

Sig det lige ud, hvis du er nervøs for samtalen frem for at satse og risikere, at klappen går ned.

6. Forbered dig

Forbered dig på de spørgsmål, du kan blive udsat for til samtalen. Så vil du ikke føle, at de "bombarderer" dig med spørgsmål fra en liste. Du kan søge på Internettet efter eksempler og lister over typiske spørgsmål til jobsamtalen. Øv dig på at svare på dem.

Spørgsmål fra dig om virksomhedens langsigtede vision eller hvorvidt der er noget fra dit CV, som de vil have dig at uddybe, kan regulere samtalen til et mere uformelt tempo.

7. Vis din interesse

Det er vigtigt, at du signalerer, at du VIL have jobbet og at du interesserer dig for virksomheden.

8. Medbring ekstra

Det er en god idé at medbringe ekstra kopier af CV og andet relevant materiale - og have system i det. Det får dig til at fremstå professionel og forberedt, to uvurderlige kompetencer i ethvert job.

9. Sig tak

Får du et afslag, så skriv til arbejdsgiveren og tak for interviewet og fortæl gerne, hvordan netop den samtale kan hjælpe dig videre i din jobsøgning. Det virker for det første mere professionelt end at ringe og spørge, hvorfor du blev valgt fra, og det kunne jo være, at de efter kort tid får brug for endnu en medarbejder.

Karrieresamtale

Har du brug for yderligere hjælp til jobsøgning, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi kigger gerne din ansøgning igennem. Du har også mulighed for at få en karrieresamtale

Hvis du er ledig og skal have dagpenge, skal du have et aktivt CV på jobnet.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket