Sådan skriver du den gode jobansøgning

Når du skal søge et job, er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i jobbeskrivelsen og virksomheden, inden du ansøger. Ved at gøre dette kan du nemlig sikre, at du får skræddersyet en motiveret ansøgning, der passer til lige netop det, arbejdsgiveren er på udkig efter.

Det kan føles som om, at der er meget at holde styr på, når du står midt i jobsøgningen og måske sender flere ansøgninger på samme tid.

Hos Det Faglige Hus ønsker vi at klæde dig så godt på som muligt, så du nemmere kan bevare overblikket, mens du søger dit nye drømmejob. Derfor har vi her samlet en masse gode råd, der kan komme dig til gode. 

Hvem er det, du søger arbejde ved?

Når du skal skrive en ansøgning, har det selvfølgelig stor betydning, hvilken virksomhed du skriver til. Nogle virksomheder sætter pris på de lidt gammeldags værdier, mens andre er glade for et moderne og frisk tag på deres processer.

Sproget og tonen i din ansøgning skal derfor passe til virksomheden og den stilling, du søger. Der kan nemlig også være forskel på, om du søger en stilling som studiemedarbejder eller som leder. Brug tonen og sproget fra jobopslaget som udgangspunkt for, hvordan du kan skrive din ansøgning.

Arbejdsgiveren skal selvfølgelig også kunne se, hvem du er. Du skal derfor finde en balance mellem at ramme den tone, firmaet selv bruger, og din egen personlige stil – både hvad angår sprog og tone.

Din jobansøgning bør være personlig

Når du skal skrive en ansøgning, så anbefaler vi, at du altid starter fra ny. Hvis du retter en gammel ansøgning til, risikerer du, at du ikke får rettet det hele. Og det opfanger en potentiel arbejdsgiver hurtigt. Samtidig bliver det også nemmere at målrette indholdet mod de krav, der er stillet i jobannoncen.

En god ansøgning bør altså tilpasses, så den taler ind i netop det, arbejdsgiveren leder efter. Det kan være specifikke referencer eller kompetencer, der bliver efterspurgt i jobopslaget.

Det kan også være noget unikt eller genkendeligt ved firmaet, du med fordel kan fremhæve i ansøgningen. På den måde kan du vise, at du har sat dig godt ind i jobbet, arbejdsgiveren og firmaet.

Vis, at dine kvalifikationer passer til jobbet

For at give dig selv de bedste muligheder for at blive ansat, skal du fremhæve dine relevante kompetencer. Det kan du gøre ved at vælge nogle krav fra jobannoncen ud, som du kan holde op imod det, du kan tilbyde. Det er nemlig ikke sikkert, at arbejdsgiveren ved, hvilke kvalifikationer dine tidligere jobs har givet dig.

Din ansøgning skal derfor supplere dit CV, så det bliver helt tydeligt, hvilke faglige kompetencer, du har med i bagagen. Du kan også gøre mere ud af at forklare dine personlige kompetencer, samt hvordan du har udviklet dem i praksis.

Du skal huske at holde fokus på de kvalifikationer og kompetencer, der er relevante for det job, du søger. Det gør din ansøgning mere personlig og relevant, så arbejdsgiveren kan se, at du er den rette til jobbet.

ansøgning.png

Hvorfor er det netop dig, der skal have jobbet?

For at styrke din ansøgning er det ikke nok at vise, at du har de nødvendige kvalifikationer og kompetencer. Det er selvfølgelig vigtigt, at du gør det klart, hvad du præcist kan bidrage med. Men det er også vigtigt at vise, at du er oprigtigt interesseret i jobbet.

Når du gør det tydeligt, at du brænder for stillingen og interesserer dig for firmaet eller branchen, gør du det nemmere for arbejdsgiveren at stole på dig. Det er en udgift at oplære nyansatte, og derfor ønsker arbejdsgivere at sikre sig, at du ikke smutter igen efter et par måneder.

Ved at skrive en god ansøgning der fremhæver, at du både er oprigtigt interesseret, og at din arbejdskraft er uundværlig, bliver du meget mere attraktiv.

Gør din ansøgning overskuelig og ”lækker”

Ligesom dit CV skal din ansøgning være kortfattet og præcis. Derudover skal indholdet også være særligt relevant i forhold til det arbejde, du søger. Det kan være fristende at skrive en lang ansøgning. Men her er det vigtigt at huske på, at den gode ansøgning er skræddersyet den konkrete stilling og relevant fra start til slut.

Den skal derfor ikke fyldes med unødig information, der ikke støtter din påstand om, at du er den rette til jobbet. Derfor skal faktaoplysninger som hovedregel holdes til  dit CV.

Prøv så vidt muligt at holde din ansøgning på under én A4-side. Det sikrer bedst muligt, at information ikke bliver væk i mængden, og at arbejdsgiveren rent faktisk læser hele din ansøgning.

Endelig kan du med fordel lave en fængende overskrift efterfulgt af korte afsnit, der ligeledes hjælper med at gøre din ansøgning overskuelig. Og husk endelig at vælge en pæn og letlæselig skrifttype samt en læsbar størrelse, der hverken er for stor eller lille.

Vil du gerne få hjælp til at skrive et godt CV, kan du læse vores guide til at komme godt i gang med dit CV her.

Særligt for uopfordrede ansøgninger

Har du fundet et firma, som du ønsker at arbejde for? Så kan du sagtens sende en ansøgning, selvom der ikke er slået et ledigt job op. Det kaldes at sende en uopfordret ansøgning.

Ønsker du at sende en uopfordret ansøgning, skal du have særligt fokus på, hvad du helt præcist kan bidrage med. Da du ikke søger en specifik stilling, er det vigtigt, at du gør det klart, hvorfor du vælger at søge hos den givne arbejdsgiver.

Sørg for at målrette ansøgningen mest muligt og vis, at du har sat dig ind i virksomhedens profil og udfordringer – og hvordan du passer ind og kan hjælpe med disse.

Inden du sender ansøgningen

Få meget gerne en anden til at læse din ansøgning igennem, inden du sender den. På den måde kan du få input til ansøgningen, som du ikke selv har tænkt på eller opdaget. Friske øjne på ansøgningen sørger også for, at eventuelle stave- og sprogfejl bliver fundet.

Skriv en god ansøgning med vores skabelon

Hos Det Faglige Hus ønsker vi at hjælpe dig videre i dit arbejdsliv. Derfor vil vi gerne sparre med dig, hvis du har behov for det. Men vi har også lavet en skabelon, du kan bruge til din ansøgning. Det kan gøre det nemmere for dig at komme i gang, så du kan få søgt dit nye job hurtigst muligt.

Download vores skabelon til en overskuelig ansøgning.

Få mere inspiration til din jobsøgning

Vi har masser af inspiration, du kan få glæde af. Kig eventuelt på hitmedjobbet.dk, og få gode inputs til din jobsøgning.

Hvis du bliver indkaldt til en samtale, er det vigtigt, at du er godt forberedt. For at hjælpe dig godt på vej, har vi samlet 9 små tips til jobsamtalen. Du kan naturligvis også kontakte os, hvis du føler, at du kan få glæde af vores ekspertise inden din samtale.

Download også vores quickguide med fem tips til, hvordan du kommer i gang med LinkedIn i din jobsøgning.

Karrieresamtale

Ønsker du at komme videre i dit arbejdsliv, eller er du usikker på, hvad du vil arbejde med i fremtiden, så er vi klar til at hjælpe dig med karriererådgivning.

Læs også om jobsøgning og dagpenge.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9303
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket