Cookies hjælper os med at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at besøge vores website accepterer du vores brug af cookies.
Du kan læse mere her.
OK

Hjem til Danmark efter arbejde i et EØS-land

Dine arbejds- og forsikringsperioder fra et EØS-land tæller med, når du flytter hjem til Danmark og bliver medlem af a-kassen og søger om dagpenge.

Du skal henvende dig til a-kassen og anmode om at blive medlem igen straks efter, du er kommet hjem fra det andet EØS-land eller Schweiz.

Hvis du har været medlem af en a-kasse i Danmark inden for de sidste 5 år fra det tidspunkt, du søger om at blive medlem igen, kan du overføre dine forsikrings- og arbejdsperioder.

Det kræver blot, at du søger skriftligt om det inden 8 uger efter din forsikring er ophørt i udlandet. Du får tidligst ret til dagpenge fra den dato, hvor du skriftligt har søgt om at blive optaget.

Hvis du ikke har været forsikret i Danmark inden for de sidste 5 år, skal du have arbejde i Danmark, før du kan blive medlem af a-kassen, og før du kan overføre de forsikringsperioder, du har haft i udlandet.

Hvis du ønsker at blive optaget som fuldtidsforsikret, er det et krav, at du har arbejdet i mindst 296 timer inden for 12 uger/3 måneder. Det afhænger af, om du er 14-dages- eller månedslønnet.  Ønsker du at blive optaget som deltidsforsikret, skal du have arbejdet i mindst 148 timer inden for 12 uger/3 måneder.

Den anciennitet, du optjener i det andet land ved at være forsikret og arbejde dér, kan du overføre til Danmark, hvis den udenlandske myndighed bekræfter forsikrings- og arbejdsperioderne på et dokument PD U1.

Du kan henvende dig til myndigheden, inden du tager hjem, og bede dem om at udstede et dokument PD U1. Hvis det ikke kan nås, inden du skal vende hjem, kan vi hjælpe dig med at indhente dokumentet, når du er kommet til Danmark.

Hvis ikke du har fået en PD U1 inden du kommer hjem, kan vi evt. udbetale med forbehold i op til 6 måneder.

Det kræver dog, at der er ansøgt om en PD U1 fra det andet land. Det kræver desuden, at du kan fremvise dokumentation på, at du har været forsikret i det andet land.

Du skal underskrive på tro og love, at oplysningerne er korrekte.

Du skal huske at registrere dig som arbejdssøgende i jobcentret straks efter, du er kommet hjem, da udbetalingen af dagpenge bl.a. er afhængig af dette.

Husk også at din ret til dagpenge afhænger af, at du opfylder et opholdskrav.

--

Har du spørgsmål?

Ring til os på alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7610 9303. Her er vi klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er medlem.

Hvis du udfylder formularen nedenfor, så svarer vi dig senest dagen efter - dog undtaget weekend og helligdage. Er du medlem, anbefaler vi, at du i stedet for skriver til os i MIT detfagligehus.

Formularen sendes via en sikker forbindelse.Hjælp til at sende dokumenter