Sådan opfylder du kravene for at få udbetalt dagpenge
Når du søger om dagpenge i a-kassen, vurderer vi din ansøgning ud fra de krav, der er opsat af staten.
Der er forskellige krav som skal være opfyldt for at du kan få dagpenge fra første ledighedsdag. Det afhænger bl.a. af om du har været i job eller studerende inden du bliver ledig, samt årsagen til at du er blevet ledig.
Har du været i job, skal du opfylde disse krav:
- have været medlem af en a-kasse de seneste 12 måneder.
- have meldt dig ledig på jobnet.dk
- leve op til kravene om indtægt indenfor de seneste 3 år
- leve op til kravene om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet
- leve op til kravene om jobsøgning
Du skal være medlem af en a-kasse
For at få ret til dagpenge skal du være medlem af en a-kasse. Det betyder, at du skal have tilmeldt dig en a-kasse mindst 1 år, før du bliver ledig. Den periode sikrer, at du har bidraget til dagpengesystemet, før du kan få udbetalinger.
Hvis du ikke allerede er medlem af en a-kasse, anbefaler vi, at du melder dig ind. Hvis du er ledig nu, kan du stadig få glæde af a-kassens vejledning og rådgivning fra første dag, du melder dig ind. Men dagpenge vil først være en mulighed, efter anciennitetskravet på 1 år er opfyldt.
Bliv medlem af Det Faglige Hus - A-kasse her.
Du skal melde dig ledig
Når du bliver ledig, er det vigtigt, at du reagerer hurtigt. For at kunne få dagpenge skal du:
- Melde dig ledig på Jobnet: Det er et krav for at få adgang til dagpenge og andre støtteordninger.
- Udfylde en ansøgning om dagpenge: Ansøgningen giver os de nødvendige oplysninger om din situation, så vi kan vurdere din ret til dagpenge.
Læs vores: Hvad gør jeg, når jeg bliver ledig? for at sikre, at du har gjort det, du skal.
Du skal opfylde et indkomstkrav eller beskæftigelseskrav
For at have ret til dagpenge skal du enten opfylde et indkomstkrav eller et beskæftigelseskrav:
- Indkomstkravet: Hvis du søger dagpenge for første gang, skal du opfylde et indkomstkrav, dvs. at du har haft en vis indkomst inden for de seneste 3 år. Indkomstkravet fastsættes årligt og du skal opfylde det gældende indkomstkrav på det tidspunkt, du søger om dagpenge.
Se også: Hvornår har jeg ret til at få dagpenge?
- Beskæftigelseskravet: Hvis du tidligere har fået dagpenge og vil genoptjene retten, skal du have arbejdet et vist antal timer inden for de sidste 3 år. Timerne skal være lønnet arbejde, og du skal kunne dokumentere dem gennem lønsedler eller kontrakter.
Se også: Hvordan genoptjener jeg ret til dagpenge?
Du skal være aktivt jobsøgende og stå til rådighed for arbejdsmarkedet
Dagpenge er kun til personer, der aktivt søger arbejde og er klar til at tage et job, hvis muligheden opstår. Det indebærer, at du er registreret som arbejdssøgende på jobnet.dk og holder din profil opdateret. Hertil skal du også stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at du skal kunne starte på et job med kort varsel og ikke have begrænsninger, der forhindrer dig i at arbejde.
Hvis du selv vælger at sige dit arbejde op, uden at der er en gyldig grund, er det selvforskyldt ledighed, og det kan få konsekvenser for din ret til dagpenge. Har du særlige omstændigheder, som for eksempel helbredsmæssige årsager, bliver det taget med i betragtningen.
Du skal opfylde kravet om mindsteudbetaling
Som fuldtidsforsikret skal du have ret til mindst 14,8 timer i dagpenge på en måned (12 timer for deltidsforsikrede).
Det betyder, at hvis du har fradrag i dine dagpenge for mere end 145,53 timer på grund af arbejde, ferie eller andre aktiviteter, kan du ikke få udbetalt dagpenge i den pågældende måned. Der kan dog være enkelte undtagelser.
Sådan er din ret til dagpenge som dimittend
Hvis du er studerende er der andre regler også som gør sig gældende i forhold til indmeldelse i a-kassen:
- hvis du har været medlem i minimum 1 år kan du få dagpenge fra dag 1
- hvis du ikke har været medlem, skal du melde dig ind senest 14 dage efter sidste eksamen, og du vil få ret til dagpenge efter én måned.
- hvorvidt du har/har haft studiejob kan have indflydelse på retten til dagpenge samt dagpengesatsen.
- bopælspligt – du skal have boet i Danmark før uddannelsens start samt de første 2 uger efter endt uddannelse
- derudover skal du leve op til samme krav om rådighed, at være aktivt jobsøgende samt at have meldt dig ledig på jobnet.dk
Der kan gælde særlige regler, når vi skal vurdere din ret til dagpenge, efter du har afsluttet uddannelse.
Læs mere om dimittendsats og dagpenge som nyuddannet.
Mens du får dagpenge, skal du:
Mens du får dagpenge, er der en række krav og forpligtelser, du skal overholde for at fastholde din ret til dagpenge. Du skal bl.a.:
- Deltage i møder, tilbud og aktiviteter: Som en del af dine forpligtelser skal du deltage i møder, tilbud og aktiviteter, som du er bliver indkaldt til af a-kassen, jobcentret eller anden aktør.
- Have bopæl og ophold i Danmark: Det er et krav, at du har ophold og bopæl i Danmark, mens du modtager dagpenge. Midlertidige ophold i udlandet kan kræve særlig tilladelse og skal altid aftales med a-kassen.
- Tjekke digital post og MIT detfagligehus: For at sikre, at du ikke går glip af vigtige meddelelser, skal du regelmæssigt tjekke både din digitale postkasse og din postkasse på MIT detagligehus. A-kassen kan sende post med vigtige frister og afgørelser via a-kassens digitale postløsning MIT detfagligehus.
- Stå til rådighed for arbejdsmarkedet: Du skal være klar til at tage et job med kort varsel, hvis du får det tilbudt. Det indebærer, at du aktivt søger relevante stillinger og er klar til at deltage i jobsamtaler eller starte i beskæftigelse med 1 dags varsel.
- Udfylde og indsende dit dagpengekort: Du skal være opmærksom på at indsende dit dagpengekort til tiden og oplyse om arbejdstimer, ferie eller andre aktiviteter, der kan påvirke din ret til dagpenge.
Se også, hvornår du skal udfylde dit dagpengekort, og hvornår du får dagpenge udbetalt.
Hvor meget får du udbetalt i dagpenge?
Din dagpengesats er beregnet på baggrund af din tidligere indkomst, eller hvis du er nyuddannet, får du en dimittendsats. Du kan finde de aktuelle satser og regler for beregning her: Dagpengesats – Hvor meget kan jeg få i dagpenge?
Mere info om dagpenge
Video: Hvis du bliver ledig
Bliv medlem og spar penge
Uanset hvad du arbejder med, så hjælper vi dig – Det Faglige Hus er nemlig for alle, og vi er Danmarks billigste.
Bliv medlem