Beskyttet som arbejdsmiljørepræsentant

Som arbejdsmiljørepræsentant er du beskyttet mod bl.a. opsigelse efter de regler, der gælder for tillidsmanden inden for din overenskomst eller tilsvarende fagområde, hvis du ikke er ansat efter en overenskomst. Findes der ingen overenskomst, skal dit opsigelsesvarsel forlænges med 6 uger.

Bliv beskyttet

Du bliver særligt beskyttet mod bl.a. opsigelse efter Arbejdsmiljøloven for at sikre, at du frit og uafhængigt kan udføre dine opgaver som arbejdsmiljørepræsentant.

Du er beskyttet fra det tidspunkt, hvor din arbejdsgiver får oplyst, at du er valgt. Derfor er det vigtigt, at du kan bevise, at din arbejdsgiver har fået besked. 

Der kan også være regler om, at valget kun er gyldigt, hvis din arbejdsgiver er informeret.

Husk derfor at give os besked, hvis du er arbejdsmiljørepræsentant.

Beskyttelse afhænger af overenskomst

Som arbejdsmiljørepræsentant er du særligt beskyttet mod opsigelse og forringelse af dine vilkår på samme måde som tillidsrepræsentanten inden for den overenskomst, du er ansat efter, eller en tilsvarende indenfor dit fagområde, hvis du ikke er ansat efter overenskomst.

Som hovedregel består den særlige beskyttelse i, at en opsigelse skal være begrundet i en tvingende årsag. Det kan fx være, hvis du opfordrer til - eller ikke aktivt modvirker - en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse samt andre former for overenskomstbrud.

Eller hvis din arbejdsindsats er væsentligt ringere, end før du blev valgt.

Ved opsigelse begrundet i fx besparelser, skal din arbejdsgiver bevise, at det ikke var muligt at opsige en anden medarbejder, da du har krav på at blive opsagt som den sidste blandt ligemænd.

Det sker også, at overenskomsten giver arbejdsmiljørepræsentanten et længere opsigelsesvarsel. Det gælder dog kun, hvis du er ansat under den konkrete overenskomst og ikke i tilfælde af, at du alene opnår beskyttelse pga. en overenskomst fra et tilsvarende fagligt område.

Ved en virksomhedsoverdragelse bevarer du som udgangspunkt din funktion og dermed din beskyttelse. Er der ikke længere grundlag for en arbejdsmiljøorganisation, bortfalder beskyttelsen efter en periode, som svarer til dit opsigelsesvarsel.

Ingen overenskomst

Er du ikke ansat efter en overenskomst, og er det heller ikke muligt at finde en indenfor et tilsvarende fagområde, skal du have et forlænget opsigelsesvarsel på 6 uger. Det fremgår af Arbejdsmiljøloven, når du ikke har anden beskyttelse. 

Få hjælp

Du kan altid kontakte vores konsulenter på Faglig hotline, hvis du har brug for råd eller vejledning i dit arbejde som arbejdsmiljørepræsentant.

Du kan også læse mere om dine opgaver, retten til uddannelse og løn.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket