Når du er ansat i det offentlige, er du omfattet af særlige regler, som ikke gælder på det private arbejdsmarked. Fx er du omfattet af forvaltningsloven. Ofte har du også flere personalegoder end privatansatte, fx udvidet ret til frihed i forbindelse med børns sygdom.
Dine ansættelsesvilkår
Når du er ansat i en kommune, en region eller staten vil dit ansættelsesforhold som hovedregel være reguleret af kollektive aftaler i form af overenskomster. Dertil kommer aftaler om arbejdstid, fravær af familiemæssige årsager, seniordage mv.
Aftalerne varierer fra område til område. Af dit ansættelsesbrev eller din seneste lønseddel fremgår det præcis hvilken overenskomst, du er omfattet af. Den oplysning skal vi bruge for at kunne vejlede dig om, hvad der konkret gælder for dig.
Lønforhandling
Lønforhandling for offentligt ansatte sker efter en særlig procedure, og du vil som hovedregel ikke selv forhandle om din løn.
Forvaltningsloven
Forvaltningsloven giver dig ret til at søge aktindsigt i din personalemappe. Du kan derfor forlange at se, hvad din arbejdsgiver har registreret om dig ved at bede om en kopi af din personalemappe.
Loven sikrer dig også en partshøring forud for afgørelser, der vedrører dit ansættelsesforhold. Partshøringen betyder, at du skal høres, før du kan blive opsagt, bortvist eller modtage en advarsel.
Vær opmærksom på fristen for at afgive udtalelse. Udløber fristen, uden at din arbejdsgiver har modtaget indsigelse, vil det blive opfattet som om, du er enig.
Er du uenig i indholdet eller den løsning, din arbejdsgiver foreslår, skal du derfor straks kontakte os. Vi hjælper dig med at lave en indsigelse som svar på partshøringen, hvis der er grundlag for det.
Offentlighedsloven
Offentlighedsloven giver andre ret til at søge aktindsigt i en række oplysninger om din ansættelse, medmindre der kun søges om aktindsigt med henblik på chikane eller for at skabe grundlag for et retsstridigt formål.
Din arbejdsgiver skal oplyse, hvis der søges om aktindsigt i dine oplysninger, og hvem der står bag ansøgningen.
Retten til aktindsigt i dine oplysninger omfatter:
- Dit navn – medmindre væsentlige hensyn til din tryghed taler imod det.
- Din stilling
- Din uddannelse
- Dine arbejdsopgaver
- Dine lønforhold
- Dine tjenesterejser
Er du ansat i en chefstilling, er der også ret til oplysninger om op til 2 år gamle disciplinære reaktioner, dog kun hvis der er tale om advarsler eller kraftigere reaktioner.
Der er ikke adgang til andre oplysninger end disse. Bliver der derfor søgt om aktindsigt i oplysninger om fx dit valg af fagforening, kan du gøre indsigelse og forhindre, at disse ekstra oplysninger bliver udleveret.
Når der er givet aktindsigt, har du krav på at få oplyst, hvilke oplysninger, der er blevet udleveret.
Vejledning om offentlig ansættelse
Har du søgt om information eller efter vejledning om offentligt ansættelse på vores hjemmeside uden at finde svar, er du velkommen til at ringe eller skrive til os. Så hjælper vi dig gerne.
Se også Hjælp fra Faglig afdeling.