Ansættelse - beskyttet mod forskelsbehandling

En arbejdsgiver bestemmer som udgangspunkt selv, hvem han eller hun ønsker at ansætte. Det er en del af arbejdsgiverens ledelsesret.

Men ingen regel uden undtagelser. Du er bl.a. beskyttet mod forskelsbehandling i forhold til, hvad arbejdsgiveren må lægge vægt på.

Forskelsbehandlingsloven

Forskelsbehandlingsloven forbyder de fleste arbejdsgivere at lægge vægt på disse kriterier, når de ansætter nye medarbejdere:

 • Race
 • Hudfarve
 • Religion eller tro
 • Politisk anskuelse
 • Seksuel orientering, dvs. hvilket køn du tiltrækkes af
 • Kønsudtryk - hvordan du udtrykker dit køn ved tøj, frisure, adfærd, tale mv.
 • Kønsidentitet - hvordan du oplever dit køn
 • Kønskarakteristika – omfatter de legemlige egenskaber
 • National, social eller etnisk oprindelse
 • Alder
 • Handicap

Ligebehandlingsloven

Det fremgår af ligebehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke må lægge vægt på ansøgerens køn, oplysning om graviditet eller ønske om flere børn, når det bliver afgjort hvilken ansøger, der skal have tilbudt jobbet.

Bliver du spurgt, om du planlægger flere børn, har du ikke pligt til at svare. Vælger du at svare, har du også lov til at sige nej, selvom det ikke er rigtigt, fordi det er en oplysning, som din arbejdsgiver ikke må lægge vægt på.

Foreningsfrihedsloven

Det er også en privat sag, om du er medlem af en fagforening og i givet fald hvilken, jf. foreningsfrihedsloven.

Helbredsoplysningsloven

Endelig må en arbejdsgiver ikke spørge generelt til dit sygefravær, men kun bede dig oplyse, om du har eller har haft en sygdom, der kan få væsentlig betydning for din evne til at udføre arbejdsopgaverne på arbejdspladsen. I særlige tilfælde kan du være forpligtet til at skulle give sådanne oplysninger på eget initiativ. Det fremgår af helbredsoplysningsloven.

Jobsamtalen

Det er ikke direkte forbudt, hvis en arbejdsgiver spørger ind til de nævnte forhold under din jobsamtale. Men du er selvfølgelig ikke forpligtet til at svare, fordi arbejdsgiveren ikke må lægge vægt på de nævnte kriterier, når virksomheden skal ansætte en ny medarbejder. Husk dog undtagelsen for helbredsoplysninger som nævnt ovenfor.

Vælger du at svare, har du ikke pligt til at svare ærligt, og du kan ikke blive fyret bagefter med henvisning til, at du har løjet til din ansættelsessamtale.

Får du jobbet

Hvis du får tilbudt jobbet, så kan du med fordel læse om ansættelseskontrakter samt lønforhandling for nyansatte.

Læs også om opsigelse i strid med forskelsbehandlingsloven.

Se også Hjælp fra Faglig afdeling.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket