Når arbejdslivet ødelægger nattesøvnen

De fleste kender sikkert oplevelsen af at få ødelagt deres nattesøvn, fordi de spekulerer på et eller andet fra jobbet.

Men selvom vi ved, at arbejdsforholdene kan have indflydelse på søvnproblemer og muskuloskeletale lidelser, ved vi kun lidt om samspillet mellem disse faktorer.

I en ny doktordisputats ved arbejdsmiljøinstituttet STAMI i Norge har Jolien Vleeshouwers blandt andet undersøgt, hvordan en række specifikke psykosociale arbejdsfaktorer over tid påvirker vores søvn.

Sammenhænge mellem arbejde og søvn

Et af hovedmålene med Vleeshouwers afhandling var blandt andet at undersøge potentielle sammenhænge mellem arbejdsfaktorer og forstyrrelser i søvn.

Jolien Vleeshouwers peger blandt andet på, at det handler om at få løst de uløste konflikter på jobbet og være varsom med at kommunikere med arbejdspladsen på mail og SMS i fritiden. Man får ikke den nødvendige restitution, hvis man er på hele tiden.

Endvidere viser hendes studier, at søvnproblemer ofte ikke handler om én skidt dag på jobbet, men at fx arbejdsrelateret stress kan påvirke din nattesøvn i hele 2 år efter.

Læs også om nattearbejde.

Har du spørgsmål?

Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage. Formularen sendes via en sikker forbindelse.

Skriv til os som medlem
Send en besked via MIT detfagligehus

Ring til os
Vi svarer gerne på dine spørgsmål telefonisk. Ring alle hverdage fra kl. 8.00 på tlf. 7610 9304.