Det Faglige Hus har vundet en principiel sag i Tvistighedsnævnet, som sikrer Amalie Amtoft og alle andre løn under ferie, også selv om de har været i skolepraktik i en del af elevtiden. Afgørelsen får også stor betydning for de mange elever, der har mistet deres praktikpladser under corona-krisen og nu skal i skolepraktik.
Foto: Amalie Amtoft
Det Faglige Hus har med en afgørelse i Tvistighedsnævnet gjort op med den forkerte praksis, som har været gældende i mange år i frisørfaget og andre brancher.
Afgørelsen betyder nemlig, at arbejdsgivere også har pligt til at betale ferie med løn til de elever og lærlinge, der har været i skolepraktik, før de fik en ”rigtig” praktikplads.
Mistede ferie med løn pga. skolepraktik
Spørgsmålet blev rejst i Tvistighedsnævnet af Det Faglige Hus og den i dag 21-årige Amalie Amtoft fra Bramming, der mente, at det var urimeligt, at hun mistede retten til ferie med løn, blot fordi hun havde været i skolepraktik i en del af elevtiden.
”Men sådan var det bare, sagde den frisør, hvor jeg var i lære, og hun opfordrede mig direkte til at kontakte Det Faglige Hus for at få dette bekræftet. Dengang havde vi det rigtig godt sammen og var enige om, at ret skal være ret.
Det ændrede sig i takt med, at hun kom i tvivl, hvorvidt hun nu også havde ret, og hun lagde ikke skjul på, at hun gerne så, at jeg droppede sagen,” fortæller Amalie Amtoft, der nu er færdigudlært og arbejder i en anden salon – hos en frisør i Ribe.
Efterbetaling på ca. 6000 kr. efter skat
Det var faglig konsulent Lisbet Wobeser, der var overbevist om, at ikke bare Amalies arbejdsgiver men også Dansk Frisørmestre fejlfortolkede ferieloven.
Da det viste sig, at både Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Undervisningsministeriet var på linje med Lisbet Wobeser, blev sagen rejst i Tvistighedsnævnet. Her førte advokat i Det Faglige Hus, Songül Al-Saadi, sagen for Amalie.
Afgørelsen faldt med dommerstemmerne 3 mod 2 ud til Amalies fordel, og hun blev tilkendt en efterbetaling på 7.500 kr. Hun havde også andre 4000 kr. til gode hos den tidligere arbejdsgiver, så da skatten var trukket, tikkede der ca. 6000 kr. ind på kontoen.
”Jo, det er da rare penge, men for mig har det i ligeså høj grad handlet om det principielle. Der har da også været dage, hvor jeg overvejede at trække sagen, fordi det ikke var særlig rart at gå på arbejde i en salon samtidig med, at jeg kørte en sag imod den,” siger Amalie.
Elever er bedre stillet
Faglig konsulent Lisbet Wobeser er ikke i tvivl om, at afgørelsen får vidtrækkende konsekvenser:
”I ferieloven er elever stillet bedre end andre lønmodtagere, og der hersker ikke længere tvivl om, at retten til ferie med løn gælder for alle elever og lærlinge, både dem der er på det samme praktiksted under hele uddannelsen og dem, der også har været i skolepraktik i en del af elevtiden, så længe de har haft en arbejdsgiver på et tidspunkt,” siger Lisbet Wobeser og tilføjer:
”Problemstillingen er ikke mindst aktuel lige nu, hvor mange af vores elevmedlemmer og deres kammerater har mistet deres praktikpladser som følge af corona-lukninger. De er nu henvist til at fortsætte deres uddannelsesforløb i en skolepraktik, indtil de finder en anden arbejdsgiver, hvor de kan komme i praktik.”
Læs flere historier
Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.