Hanne afslørede kommunens fejl i fleksløntilskud

Aalborg Kommune har langt om længe erkendt, at man fejlberegner flekslønstilskud og således snyder nogle af de 2500 borgere, der arbejder i fleksjob. Men kommunen har hverken ændret praksis eller gennemgået de øvrige sager for at finde alle de andre, der ligesom Hanne Pedersen blev straffet for at arbejde ekstra.

Foto: Hanne Pedersen

Blomsterbinder Hanne Pedersen er som fleksjobber som regel på arbejde i 2 dage om ugen for sin arbejdsgiver Eventforce. Men når det er Mors Dag eller højtider som jul og påske, giver både hun og kollegerne den en ekstra skalle.

”Jeg står og binder buketter i Salling i Aalborg, og jeg har i de sidste 5 år haft Eva som min faste makker. Hun bor i Farsø i Vesthimmerlands Kommune, mens vi bor i Lindholm og altså er borgere i Aalborg Kommune. Op til jul 2018 havde vi travlt og blev bedt om at tage ekstra vagter i forretningen. Det betød jo også, at vi fik noget ekstra i lønningsposen den måned, 4000 kr., og så var det jo helt OK.”

Fik ikke noget ud af at arbejde ekstra i julen

”Hvad jeg ikke havde regnet med var, at Aalborg Kommune reducerede mit flekslønstilskud med et tilsvarende beløb måneden efter. Her havde vi kæmpet os igennem hele julemåneden uden at få noget som helst ud af det,” fortæller 52-årige Hanne Pedersen, der fik fibromyalgi i 2006 og som på grund af operationer og langsommelig udredning først kom i fleksjob 7 år senere.

Hanne tog kontakt til Det Faglige Hus, hvor socialrådgiver Rikke Heide Jensen og hendes kolleger var helt bekendt med problemstillingen. Fleksjobbere er underlagt et normallønsloft, som kommunerne ifølge loven skal indhente oplysninger om hos den enkelte arbejdsgiver. I mange kommuner gætter man sig i stedet til et for lavt normallønsloft. Når borgeren på sin lønseddel tjener mere end dette beløb, reduceres kommunens tilskud.

Stor forskel på kommunerne

I Vesthimmerlands Kommune havde man bestemt et lønloft på 18.000 kr., mens det reelt er 28.700 kr. hos blomsterbinderne hos Eventforce. Kommunen rettede straks ind, da Hannes kollega, Eva, kontaktede dem og forklarede dem om den forkerte praksis.

Vesthimmerlands Kommune lavede en ny beregning for alle de år, hvor Eva havde været i fleksjob, og hun fik efterbetalt i omegnen af 100.000 kr. Så nemt gik det dog ikke i Aalborg Kommune.

Læs også om, hvilke krav der skal være opfyldt for, at du kan få fleksjob.

”Det var anderledes med mig, for jeg havde slet ikke fået fastsat noget lønloft. I Aalborg Kommune fastsatte sagsbehandleren mit lønloft måned for måned, og jeg var derfor ikke blevet snydt for nær så meget i tillæg som Eva. Det Faglige Hus pressede på, og til sidst foreslog jeg, at vi som en udvej også kunne kontakte kommunens borgerrådgiver. Så var det som om, at der kom skred i tingene. Men det tog alligevel over et halvt år, før kommunen gav sig og efterbetalte mig 21.000 kr. før skat,” fortæller Hanne Pedersen.

I flere kommuner bl.a. Esbjerg, Vordingborg og Struer har man taget konsekvensen af de konkrete klagesager ved ikke blot at ændre praksis, man gennemgår også beregningerne for alle andre fleksjobbere og efterbetaler til dem, der er blevet snydt.

Læs også om forkert udbetaling til fleksjobbere pga. ny ferielov.

Aalborg har ikke gjort hverken det ene eller det andet, og lige nu har socialrådgiver Rikke Heide Jensen yderligere 5-6 klagesager liggende på Jobcentret i Aalborg.

Ingen fleksjobbere skal snydes af kommunen

”Nogle af dem tager jeg gerne ansvaret for, for jeg fortæller til andre fleksjobbere, at de skal tjekke, om de bliver snydt. Der er mange fleksjobbere ansat i Eventforce, som har skrevet til deres kommuner og gjort dem opmærksom på vores normalløn, og at det er denne sats, som de skal rette sig efter,” siger Hanne Pedersen og tilføjer:

”Men det kan vel ikke være rigtigt, at det kun er os, der har en fagforening til at tjekke, om kommunen regner rigtigt eller snyder os, der får det tilskud, som vi skal have. Alle burde kunne stole på, at dem henne på kommunen følger loven. Også i Aalborg.”

Vi hjælper også dig

Skal vi også tjekke dit fleksløntilskud, så kontakt vores Social Team på tlf. 7610 9305.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9305
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket