Nadjas løn stoppede pludselig, mens hun var hjemsendt

Nadja Amalie Sixhøj Brandt var ansat som poder, men blev hjemsendt med løn pga. sin graviditet. Da testcentrene lukker i marts, stopper hendes løn pludselig, fordi arbejdsgiveren mener, at hun ikke er garanteret timer i kontrakten. Men den går ikke. Med hjælp fra Det Faglige Hus får Nadja sin løn frem til opsigelsestidspunktet, i alt ca. 31.000 kr.

Da corona lukkede samfundet ned, blev 27-årige Nadja Amalie Sixhøj Brandt ansat som poder i februar 2021 og senere teamleder. Ca. 1 år senere blev hun i januar 2022 hjemsendt med løn, fordi hun var gravid, og arbejdet som poder ikke kunne forenes med graviditeten.

I hendes kontrakt stod der, at hun var ansat med et timetal på 0-37 timer, og i starten af hjemsendelsen fik hun da også løn for de i gennemsnit 130 timer, som hun havde arbejdet pr. måned.

Men så stoppede lønnen pludselig, da alle testcentrene i Region Sjælland lukkede den 6. marts 2022. Dagen efter spurgte Nadja i en sms sin daglige leder om, hvad der skulle ske med ansættelsesforholdet, men hun fik aldrig et svar.

Fælles opsigelse

I stedet for fik hun og de andre medarbejdere et fælles brev fra arbejdsgiveren den 18. marts 2022 om, at de alle er opsagt den 31. marts 2022.

Nadja undrede sig stadig over, hvor hendes løn blev af: ”Jeg forventer jo at få løn frem til opsigelsesdatoen. Jeg er teamleder og har derfor adgang til et længere vagtskema end de andre, hvor der stod vagter på frem til den 15. april, så jeg valgte at kontakte Det Faglige Hus. Jeg var faktisk en af de eneste, der kontaktede min fagforening omkring det.”

Ansat 0-37 timer

Arbejdsgiveren mente, at Nadja ikke havde ret til løn, da hun ikke var garanteret et bestemt antal timer. For i kontrakten stod der, at hun var ansat 0-37 timer. Og nu var der jo ikke længere noget arbejde i testcentrene, og derfor havde hun 0 timer, også selvom hun var hjemsendt pga. sin graviditet.

Begrundelsen for, at hun ikke skulle have løn for den sidste periode, var altså, at hun ikke var garanteret timer, og at hun ikke indgik i vagtplanen fra den 6. marts 2022.

”Men arbejdsgiveren kan ikke bare sige, at Nadja ikke skal have løn, fordi hun er fjernet fra vagtplanen. Man bliver nødt til at kigge på gennemsnittet for de antal timer, som hun har arbejdet, før hun blev hjemsendt. Heldigvis havde Nadja også taget et screenshot af vagtplanen, inden den blev slettet, og hun stod faktisk på den frem til den 15. april, så der var ikke noget at være i tvivl om,” fortæller advokat i Det Faglige Hus Raji Kiruba, som havde sagen.

Da Raji Kiruba valgte at stævne arbejdsgiveren i retten, betalte de det fulde beløb, ca. 31.000 kr., som Nadja manglede.

”Jeg kan ikke forstå, at min arbejdsgiver tog kampen. Det drejede sig om ca. 1 månedsløn, så det var jo småpenge i det store billede. Hvorfor skulle vi overhovedet gøre en sag ud af det?” spørger Nadja forundret.

Pas på med for få arbejdstimer i kontrakten

Det er dog ikke den eneste sag, som advokat Raji Kiruba har oplevet: ”Jeg ser desværre flere sager, hvor medarbejderen er garanteret et lille timetal fx 10 timer i ugen, men hvor man reelt arbejder 37 timer. Det sker fx typisk hos rengøringsassistenter på hoteller, hvor arbejdet er sæsonpræget.

Det fungerer måske ok, indtil man skal på barselsorlov eller bliver sygemeldt. Så opstår problemet, fordi man så pludselig kun får løn for de 10 timer, man var garanteret og ikke de 37 timer, hvor man faktisk stod til rådighed for jobbet.”

”Så pas på med, hvad du siger ja til i kontrakten. Det skulle gerne passe med det reelle timetal,” advarer advokat Raji Kiruba og fortsætter: ”Mange kender ikke reglerne og ved ikke, hvad de har krav på. Nadja henvendte sig måske kun til os, fordi hun undrede sig over, at hun pludselig var slettet fra vagtplanen.”

I dag er Nadja på barsel med sin baby, der nu er 5 uger gammel. Hun er godt tilfreds med, hvordan sagen endte: ”Sagen blev kørt meget professionelt. Mit samarbejde med fagforeningen gik gnidningsfrit, og jeg fik super god betjening. Det var rigtig rart, og jeg synes, at det er vigtigt at få fortalt, at man faktisk har ret til noget, selvom arbejdsgiveren forsøger at komme uden om det i kontrakten.”

Skal vi også hjælpe dig?

Vi læser gerne din ansættelseskontrakt igennem, inden du skriver den under. Kontakt os på tlf. 7610 9304, hvis du ønsker hjælp.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket