Medlemmerne roser hjælp efter arbejdsskade

Nogle arbejdsskader er nemme at dokumentere og bliver ret hurtig behandlet i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Andre skader verserer i årevis, før de bliver afsluttet. Men fælles for sagerne er en meget høj grad af tilfredshed med konsulenterne i Team Arbejdsskade i Det Faglige Hus.

Foto: Arbejdsskadekonsulent Birthe Julius (tv) og faglig koordinator i Team Arbejdsskade Karin S. Ohrt (th)

I efteråret 2023 var der i underkanten af 2000 igangværende sager i Team Arbejdsskade, samtidig med at vi gennemførte en tilfredshedsundersøgelse. Den viser, at stort set alle medlemmer har været og er tilfredse med den hjælp, som de får i Det Faglige Hus.

Glasset borede sig ind i håndfladen

En af dem er tjener Lærke fra Aarhus, der kom til skade, mens hun stod og pudsede vinglas:

”Pludselig knækkede foden af glasset, og glasset borede sig ind i min håndflade. Vi var midt i en julefrokost, så jeg plastrede bare såret til og kørte vagten til ende. Jeg blev hentet af en bekendt efter fyraften klokken 3 om natten, og han insisterede på, at jeg skulle en tur omkring sygehuset og have såret syet sammen.”

”Efterfølgende gik der betændelse i såret, så jeg måtte 10 dage senere til Skejby igen og have betændelsen opereret væk. Efter et par ugers sygefravær var jeg tilbage på jobbet, og jeg har døjet med ømhed i hånden et stykke tid efter. Men jeg er klar igen, og i min sag har der på intet tidspunkt været tale om tab af erhvervsevne,” fortæller 23-årige Lærke.

Erstatning på 48.950 kr.

Det er arbejdsskadekonsulent Birthe Julius, der har hjulpet Lærke med at anmelde og skaffe den nødvendige dokumentation til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Sagen endte med en ménerstatning på 5%, svarende til 48.950 kr.

”Det er jo dejlige penge at få ind på kontoen. Især fordi jeg slet ikke var klar over, at jeg havde ret til en erstatning, før Birthe Julius gjorde mig opmærksom på det,” fortæller Lærke.

Fysiske skader som Lærkes, der i forvejen er anerkendt som arbejdsskader, er relativt ”nemme” at få afgjort i AES. Men nogle fysiske skader og ikke mindst psykiske arbejdsskader tager ofte adskillige år, før de er færdigbehandlet, og medlemmerne har fået erstatning for både mén og tab af erhvervsevne. Især psykiske sygdomme som følge af dårligt psykisk arbejdsmiljø er svære at dokumentere.

Usikre på fremtiden og økonomien

”Uanset sagstype så er det store problem i mange tilfælde den lange sagsbehandlingstid i AES, hvor medlemmerne går fra fuld løn til sygedagpenge, mens de er derhjemme og venter på en afgørelse.

Spekulationerne om, hvordan de skal få økonomien til at hænge sammen, fylder hos mange medlemmer lige så meget så meget som deres skader,” siger faglig koordinator i Team Arbejdsskade, Karin S. Ohrt og tilføjer:

”Desuden påvirker det mange, at de samtidig skal vente på en afklaring hos de kommunale myndigheder, samtidig med, at der ikke er faldet en afgørelse om erhvervsevnetab. Det er vigtigt, at medlemmerne kan fokusere på, hvad de skal lave resten af deres arbejdsliv. Vi oplever heldigvis mange arbejdsgivere, der gør alt for at indrette et job, så den tilskadekomne medarbejder kan vende tilbage til arbejdspladsen.”

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9306
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket