Kim blev uberettiget fyret efter et sygdomsforløb

Da Kim Dybro fra Svendborg i 2010 fik ondt i sin tommeltot, havde han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvilke konsekvenser det ville få. Efter 5 år kan han begynde at se en ny fremtid for sig selv og sin familie.

Foto: Kim og Vibeke Dybro


Der gik blot få uger, fra Kim Dybro i december 2010 fik svar på, hvad der var galt, og til han lå på operationsbordet på OUH. Men det har taget ham fem år at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Tommeltotten var der i sig selv ikke noget galt med, men det var nødvendigt at amputere denne finger for at fjerne et sarkom i bløddelene omkring tomlen. Sarkom er en sjælden kræftsygdom, og i Kims tilfælde viste den sig at være meget aggressiv.

Han indstillede sig på et liv med nedsat gribefunktion i højre hånd, men få måneder efter, at han var vendt tilbage til sit job som hvidevaresælger, blev fantomsmerterne i den manglende tommeltot så voldsomme, at han måtte sygemelde sig og bede sin chef om at komme på nedsat tid.

Uberettiget fyring

- Vi havde aftalt et møde, chefen og jeg, for at aftale alt det praktiske, men i stedet blev jeg sagt op med henvisning til 120 dages reglen. Mig, der før denne sygeperiode kun havde haft én sygedag i de 19 år, hvor jeg havde været ansat, fortæller 56-årige Kim Dybro over en kop kaffe i hjemmet i Svendborg.

Arbejdsgiveren havde imidlertid sjusket med optællingen, og sagen endte hos arbejdsgivers advokat, hvor Kim med bistand fra advokat Martin Tanggaard fra Det Faglige Hus fik tilkendt 6 måneders løn i opsigelsesperioden samt 3 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse.

På vej til fleksjob

I de sidste 4 år har det været socialrådgiver Lene Dyhrman fra Det Faglige Hus i Esbjerg, som har hjulpet dem gennem det kommunale revalideringssystem. Kim var i flere år tilknyttet smerteklinikken på OUH, indtil man fandt en kombination af medicin, som kan fjerne 10 % af hans fantomsmerter.

Medicinen har dog også bivirkninger i form af hukommelsessvigt og koncentrationsbesvær og træthed. Trods mandens kroniske lidelse tog det over 4 år, før Svendborg Kommune kort før jul bevilgede ham et fleksjob.

- Den sidste arbejdsprøvning var som blæksprutte til praktiske opgaver i og omkring klubhuset i Svendborg Golfklub. Nu er jeg så gået på jagt efter et fleksjob, så vi kan komme videre. Et job er medicin til min krop, siger Kim Dybro. 

Fandt ekstra resurser

Han suppleres af hustruen Vibeke:

- Noget af det værste under Kims sygdomsforløb har været at være afhængig af en masse regelsæt og andres manglende forståelse og mistillid. Fx har vi ikke kunne holde ferie i de 2 år, hvor Kim var på sygedagpenge. Vi spørger ofte os selv, hvordan vi har været i stand til at blive ved med at kæmpe. Men i kraft af et godt netværk i familie og venner, og når den ene af os har været nede, har den anden været i stand til at finde ekstra resurser.

- Vi er også blevet stærkere sammen af dette her. Og ikke mindst takket været Lene Dyhrman fra Det Faglige Hus, som hele vejen igennem har været en utrolig støtte altid fik os til at tro på, at retfærdigheden ville sejre, siger hun.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket