Jane tog hånd om sin egen revalidering

Jane Iversen fra Varde har selv kæmpet mod både jobcenter og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for at blive omskolet og få den erstatning, som hun har krav på. Nu er hun i job igen og fastansat som elinstallatør i elforsyningsselskabet N1.

Foto: Jane Iversen

Jane er ikke hverken den første eller sidste, der har fået nok af jobcentret. Men hun er til gengæld en af de få, der ligefrem har droppet jobcentret og selv stået for sin egen revalidering efter en arbejdsskade.

”Jeg har altid interesseret mig for byggefagene og valgte i sin tid elektrikerfaget, fordi det var det fag, som jeg vurderede, at jeg bedst kunne holde til rent fysisk.

Det var også tilfældet indtil den 2. marts 2017, hvor jeg sammen med en kollega skulle demontere en gammel eltavle på cirka 70 kilo. Jeg stod på en stige og tog imod tavlen, da jeg pludselig mærkede et smæk inde i den nederste del af ryggen.”

Opereret for diskusprolaps

”Det viste sig, at jeg havde fået en diskusprolaps, og jeg kunne ikke andet end at ligge på maven i de næste mange måneder, indtil jeg blev opereret i august samme år. Operationen forløb godt, men Jobcenter Varde havde så travlt med at få mig tilbage i arbejde, at det sprang op igen,” fortæller 40-årige Jane Iversen.

Lægerne turde ikke operere hende én gang til, så Jane skulle revalideres:

”Jobcentrets forslag til revalidering var at sende mig ud som parkeringsvagt. Jeg kunne end ikke gå 2 kilometer, så det ville kun være et spørgsmål om tid, før jeg stod der som uuddannet uden de store muligheder på arbejdsmarkedet. Jeg meldte mig rask, søgte SU og lån og gik i gang med den 2-årige uddannelse som el-installatør,” fortæller Jane.

Erstatning for mén på 135.000 kr.

Diskusprolapsen var selvfølgelig anmeldt som arbejdsskade til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), og det var forholdsvis let for Jane og arbejdsskadekonsulent Birthe Julius i Det Faglige Hus at få anerkendt arbejdsskaden og tilkendt en mén-erstatning på 15%, svarende til 135.000 kr.

Det var noget sværere at få tilkendt en erstatning for tab af erhvervsevne, paradoksalt nok fordi Jane havde meldt sig rask og med installatøruddannelsen tog hånd om sin egen revalidering. Det, syntes man også i Det Faglige Hus, var urimeligt, hvorfor fagforeningen bad AES genvurdere sagen:

”Jane tog ”skeen i egen hånd” og raskmeldte sig for på den måde at kunne komme videre i sit liv, fordi både egen læge og fysioterapeut mente, at hun ikke ville være i stand til at vende tilbage i jobbet som elektriker.

Var hun blevet raskmeldt fra kommunens side, ville hun ikke kunne vende tilbage i jobbet som elektriker på grund af hendes skånehensyn. Jane ville derfor være henvist til ufaglært arbejde, der oftest er fysisk krævende jobs og lønnen tilmed lavere end i job som elektriker,” forklarer arbejdsskadekonsulent Birthe Julius.

Tab af erhvervsevne gav 5.818 kr. pr. måned

AES nåede i 2. runde frem til, at Jane havde krav på en erstatning for 25% tab af erhvervsevne, mens hun var under uddannelse og tilkendte hende 5.818 kr. om måneden.

”Det var ikke alverden, men bedre end slet ingenting. Og som enlig mor til Nicolai og Freya, der dengang var 12 og 8 år, faldt pengene på et tørt sted. Jeg havde stået meget mere alene, hvis jeg ikke havde haft Birthe Julius i baggrunden som rådgiver.

Hun har støttet mig i forhold til jobcentret, og hun har kørt erstatningssagerne med fast hånd samtidig med, at hun har været meget realistisk i forhold til vores muligheder. Birthe Julius har dæleme gjort det godt,” siger Jane.

Jane Iversen blev få måneder efter endt installatøruddannelse ansat i et vikariat og er siden blevet fastansat i elforsynings-selskabet N1 i Esbjerg.

Vi hjælper også dig

Har du spørgsmål om revalidering, kan du kontakte os på tlf. 7610 9305.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.