Hele 3 virksomheder burde have reageret på det ulovlige stillads, som blikkenslageren Mads Emil Andersen faldt ned fra under en arbejdsulykke i december 2017. Mads Emil måtte opgive sit fag og har taget en uddannelse som bygningskonstruktør.
Foto: Mads Emil Andersen
Torsdag den 7. december 2017 blev en skæbnesvanger dag i Mads Emil Andersens arbejdsliv. Den dengang 26-årige blikkenslager havde begge hænder fulde med værktøj og skotrender og var nået op til selve gangbroen på et stillads, da stigen gled, og Mads Emil styrtede 3 meter ned på fortovet.
Ulykken fandt sted under en renoveringsopgave på en ejendom i Borups Allé på Frederiksberg, og i faldet fik Mads Emil skader i hånden og brækkede en knogle i foden. Skaden i foden kom han sig forholdsvis hurtigt over, og Mads Emil forsøgte også at vende tilbage til sit fag.
Men bruddet i hånden var så alvorligt, at Mads Emil måtte opgive at fortsætte som blikkenslager. Han har siden taget en uddannelse som bygningskonstruktør og har udskiftet loddekolbe, blik og zink med en computer.
Godtgørelse på 541.000 kr.
Selve erstatningssagen har været længe undervejs og måtte en tur omkring Byretten i Glostrup, før advokat i Det Faglige Hus, Hans Riser, kunne fortælle Mads Emil, at han var tilkendt en godtgørelse på 541.000 kr. Fordi sagen er trukket så længe ud, er beløbet vokset med 180.000 kr. i renter.
”Der var flere uheldige omstændigheder, som forsinkede sagen i byretten. Først var alting lukket ned på grund af corona, og da vi endelig skulle i retten, lå jeg selv i sengen med corona. Men til sidst fik vi det resultat, som vi gik efter,” fortæller advokat Hans Riser.
Ulovligt stillads
At stilladset ikke fulgte de lovpligtige forskrifter, har der aldrig hersket tvivl om. En stige på et stillads skal fæstnes, så den ikke kan skride, men i dette tilfælde var stigen en halv meter for lang, så håndværkerne skulle balancere sidelæns for at komme op på selve stilladset. Det var under denne manøvre, at stigen skred ud nede på fortovet den skæbnesvangre torsdag.
Både stilladsfirmaet og murerfirmaet, der havde bestilt stilladset, samt Mads Emils arbejdsgiver mente, at der var flere årsager til, at de ikke skulle gøres ansvarlige for ulykken, men byretten fulgte påstanden fra Det Faglige Hus. Byretten bestemte dog, at selve erstatningen skal betales af stilladsfirmaet alene.
Ingen ville tage ansvar
”Jeg har fået noget erstatning udbetalt løbende. Jeg sad lidt hårdt i det, men jeg var kun mig selv, mens jeg læste på KEA, så det gik. Nu har pengene i stedet stået og trukket 7-8 % i renter, og det får man vist ingen andre steder,” siger Mads Emil, der også er rigtig godt tilfreds med den hjælp, som han har fået i Det Faglige Hus.
Udover Hans Risers juridiske hjælp har arbejdsskadekonsulent Ulla Visby Pedersen ført Mads Emils sag for ham i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
”For mig har det ikke handlet om pengene alene, men om at køre dette her som en principsag. Da ingen ville tage et ansvar, kunne de lige så godt få hele turen. Både Hans Riser og Ulla Visby Pedersen har kørt min sag helt perfekt fra start til slut, og nu har min kæreste og jeg jo til en pæn udbetaling på et hus,” siger Mads Emil Andersen.
Læs flere historier
Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.