Birthes efterlønsplan gik helt i fisk

Birthe Christiansen fra Odense havde lagt en plan for, hvordan hendes liv som efterlønner skulle forme sig. Men så kom der både en infektion i benene og en coronakrise på tværs.

Foto: Birthe Christiansen

Birthe Christiansen ville egentlig gerne være blevet et par år mere på arbejdsmarkedet, men som seniorjobber skulle hun forlade arbejdsmarkedet præcis den dag, hun fyldte 63 år og havde mulighed for at gå på efterløn.

”Det var den 27. april 2020, at jeg stoppede som pædagog på Hjalleseskolen, hvor jeg arbejdede i både skolen og i SFO’en. Normalt kan du højst få et seniorjob i 5 år, men jeg var så heldig at få 6½ år i alt, så jeg skal ikke klage," siger Birthe Christiansen.

Se også, hvornår du kan gå på efterløn.

Hun er uddannet pædagog, men kørte fast i jobbet og forlod sit fag helt tilbage i 2002. I mange år havde hun forskellige job med blandt andet rengøring og som butiksekspedient, indtil hun efter en ledighedsperiode fik tilbud om et seniorjob – som pædagog.

Skulle have solgt benzinkort

”Jeg havde lagt en plan for mit liv som efterlønner. Jeg er ikke sådan én, der bare sætter mig hen, og man kan jo ikke gå på loppemarked hver dag. Det er min hobby. Til gengæld var jeg blevet tilbudt job som benzinkortsælger for OK Benzin, og lønnen var så god, at det godt kunne betale sig i forhold til det, som jeg blev trukket i efterløn,” fortæller Birthe.

Men sådan kom det ikke til at gå. Da hun stoppede med at arbejde, havde hun i et stykke tid døjet med smerter i hofterne, og det viste sig, at hun havde inflammation i benene. Mens hun sad derhjemme i 3 uger med benene oppe, blev Danmark og dermed de butikscentre, hvor hun skulle sælge benzinkortet, lukket ned på grund af corona. Og så var tilbagetrækningsplanen skudt helt i sænk.

Fuldtids-farmor hver onsdag

Så gik hun i gang med en Plan B: Hendes 2-værelseslejlighed blev skiftet ud med en større med 3 værelser i samme boligkvarter. Her gik hun i krig med en have, der var fuld af skvalderkål, samtidig med at hun i flere måneder havde håndværkere rendende i tide og utide, når de skulle udskifte døre og håndvask, som havde været i restordre.

”Jeg var ved at være helt rundt på gulvet til sidst. Men nu er alt færdigt, og det er dejligt med mere plads, især når jeg har min søn og hans familie på besøg. Jeg har 3 børnebørn, tvillingedrenge på 1 år og en pige på 4 år, som er ude hos mig hver onsdag.”

”Nu har jeg også meldt mig som frivillig i den nye Røde Kors-butik inde på Østerbro her i Odense. Jeg skal stå i butikken og ekspedere kunder. Det er lige mig. Jeg kommer ud og møder andre mennesker, og samtidig bruger jeg noget af min tid på at hjælpe mennesker i nød,” fortæller Birthe.

Tærer lidt på opsparingen

 Hvad så med økonomien?

”Jeg gik fra en månedsløn på cirka 31.000 kr. og ned på efterlønssats. Jeg bliver trukket 3-4000 kr. brutto hver måned, fordi jeg har en pensionsopsparing, men det bliver alligevel til 11.500 kr. pr. måned efter skat. Min husleje er steget lidt i en større lejlighed, men så tager jeg lidt af opsparingen. Det er jo det, man har den til,” siger Birthe Christiansen.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9303
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket