James blev overfaldet af buspassager

James P. P. Confrey har 32 års erfaring som vægter og boksetræner i fritiden og er som sådan ikke til at hyle ud af den, indtil han blev angrebet og væltet omkuld, mens han var ved at udskrive en afgift til en buspassager uden billet. Nu kæmper han og Det Faglige Hus for at få overfaldet anerkendt som en arbejdsskade.

Foto: James P. P. Confrey

Mange husker jadak-indslagene i tv med Finn Nørbygaard og Jacob Haugaard i rollen som buskontrollører. Men hverdagen som billetkontrollør i Aarhus er langtfra så munter, kan James P. P. Confrey skrive under på, efter at han blev overfaldet, mens han udførte sit arbejde.

Læs mere om vold på arbejdspladsen.

”Jeg er ansat i G4S og har været vægter i 32 år. Jeg har altid været glad for mit job, også de sidste 3-4 år, hvor jeg og kollegerne har stået for billetkontrol i busserne i Aarhus. Jeg synes selv, at jeg er en god kontrollør, der behandler folk ordentligt, uanset om folk har gyldig rejsehjemmel eller ej.

Der er mange forklaringer, men min instruks er klar. Hvis en passager ikke har billet, skal jeg pålægge vedkommende en afgift på 750 kr.,” siger 55-årige James.

Voldsomt skub bagfra

Han er tidligere bokser og har fortsat tilknytning til sporten som boksetræner i Brabrand: Altså ikke sådan én, som man skræmmer livet af med et BØH:

”Derfor er jeg også selv overrasket over, at jeg reagerede så voldsomt efter en hændelse i sommeren 2019. Jeg steg ind i en bus på det sidste stoppested inden endestationen på Klostertorv. Der var mange med bussen, så jeg valgte den bagerste del af bussen, mens min kollega var oppe foran.

Jeg spottede straks en teenager på 15-16 år, der sad og stirrede ned i gulvet. Jeg spurgte adskillige gange, om han havde billet, indtil han til sidst sagde, at det havde han ikke. Jeg åbnede min mappe med det papir, som han skulle udfylde og bad ham om at vise ID.”

”Først ignorerede han mig, så sagde han, at han ville vise ID, når vi var ude af bussen. Da bussen stoppede og døren gik op, rejste han sig. Jeg skærmede ham, så han ikke kunne stikke af, indtil jeg pludselig fik et voldsomt skub bagfra, så jeg væltede omkuld med hovedet nedad. Jeg hørte, at der var nogle, der grinte, men ellers var jeg så chokeret, at jeg ikke registrerede noget, før jeg stod uden for bussen,” fortæller James.

Politibetjent gjorde grin med ham

Ude på Klostertorv så han to kolleger fra en anden bus, der var i klammeri med en genstridig passager, og James’ kollega kom ilende for at hjælpe dem. I det samme kørte der også en patruljevogn med to betjente ind på busterminalen.

”Jeg fortalte den ene betjent om overfaldet, og han stod nærmest og gjorde grin med mig, indtil det gik op for ham, at der ikke bare havde været én, men to episoder samtidig. Der blev heldigvis skrevet en rapport, og da jeg kom hjem, lavede jeg også en rapportering til G4S, som jeg skulle,” fortæller James.

Sådan anmelder du en arbejdsskade.

Han måtte have psykologhjælp og var sygemeldt i 2 måneder, før han vendte tilbage til jobbet. Han har det fint i dag, om end han helst havde set, at både billetsynderen og overfaldsmanden var blevet fundet og stillet til regnskab.

10.000 kr i godtgørelse

Firmaets forsikringsselskab har dækket alle James’ udgifter til psykolog, og Erstatningsnævnet har tilkendt ham godt 10.000 kr. i godtgørelse for svie og smerte. Men Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil ikke anerkende overfaldet som en arbejdsskade, fordi James ikke har ”permanente gener”.

Sådan klager du til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Arbejdsskadekonsulent Muna Jensen ankede afgørelsen til Ankestyrelsen, men fik også afslag her. Nu har hendes kollega, advokat Britta Thorsø, efterfølgende bedt Ankestyrelsen revurdere afgørelsen, og hvis styrelsen fastholder, vil Det Faglige Hus overveje at føre sagen i retten.

”Min kone har været en stor støtte for mig, og jeg har fået en fantastisk hjælp af både Muna og Britta i Det Faglige Hus. De har taget mig alvorligt fra første gang, jeg ringede, og jeg oplevede, at jeg ikke bare var en sag, der skulle behandles. De ringede også af og til for bare at høre, hvordan jeg havde det. Det betød rigtig meget i den situation, som jeg befandt mig i,” siger James P. P. Confrey.

Vi hjælper også dig

Har du spørgsmål om en arbejdsskade, vold på arbejdspladsen eller erstatning i forbindelse med en skade, kan du kontakte os på tlf. 7610 9306.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9306
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket