Arbejdsgiver dikterede ulovlig corona-lønnedgang

Haris Sadagic fik hverken besked eller varsel, da hans arbejdsgiver under forårets corona-pandemi dikterede en lønnedgang med tilbagevirkende kraft. Sagen nåede dog aldrig til byretten, da arbejdsgiveren smed handsken i ringen og udbetalte de ca. 85.000 kr. efter skat, som de skyldte deres medarbejder.

Foto: Haris Sadagic

Mange lønmodtagere har været nødsaget til at gå ned i løn under corona-krisen, men der er næppe mange, der har oplevet det samme som Haris Sadagic. Han fik hverken besked eller varsel om, at der blev skåret i hans løn med tilbagevirkende kraft.

56-årige Haris fra Strøby Egede på Stevns var oprindelig uddannet elektronikmekaniker og efteruddannet som produktionsleder i Montenegro, da han og hustruen Sehada kom til Danmark som flygtninge i slutningen af 1992. Efter et ophold i Sandholmlejren boede parret i 4 år i flygtningelejren i Allinge-Sandvig på Bornholm, indtil de fik dansk opholdstilladelse i 1997 og bosatte sig i Nexø.

Kort efter var Haris i arbejde, og det har han været lige siden:

”De sidste 15 år var jeg ansat i et bornholmsk firma, som solgte hydrauliske vægte til gaffeltrucks, så man præcis kan aflæse, hvor meget vægt der er på gaflerne.

Firmaet blev i 2018 overtaget af en tysk virksomhed, som tilbød mig et job med at sælge, servicere og supportere kunderne i Danmark. Det var en betingelse, at jeg og familien skulle bosætte os på Sjælland, så vi solgte huset i Nexø og købte et andet i Strøby Egede, hvor jeg også har hjemmekontor,” fortæller Haris.

Lønnen udeblev

Han havde mere end rigeligt at se til – også under corona-udbruddet i foråret 2020 og undrede sig, da lønnen for april udeblev. Han rykkede flere gange, og da der endelig kom penge, var det kun 60%. Det samme gentog sig måneden efter, hvor arbejdsgiveren dog ”kun” tilbageholdt 20%, og så tog Haris kontakt til Det Faglige Hus.

Fagforeningen rykkede firmaet for penge, og først nu meddelte den tyske arbejdsgiver, at Haris skulle acceptere en lønnedgang med tilbagevirkende kraft for at hjælpe firmaet under coronakrisen.

Haris sagde nej, hvorefter Det Faglige Hus hævede hans ansættelsesforhold med henvisning til arbejdsgiverens misligholdelse af ansættelsesvilkårene. Dagen efter blev Haris bortvist for ikke at møde på job.

Det Faglige Hus stævnede arbejdsgiveren

”Så var der jo ikke andre udveje end at stævne arbejdsgiveren. Enhver ændring i en funktionærs løn er en ændring i ansættelsesforholdet. Den skal varsles, og den ansatte skal have mulighed for at afgøre, om han vil acceptere ændringerne eller have en opsigelse,” siger advokat i Det Faglige Hus, Raji Kiruba, der repræsenterede Haris.

Sagen nåede dog aldrig i byretten, for efter blot 1 måned indvilligede arbejdsgiveren i et forlig, der sikrede Haris hele kravet om tilbageholdt løn, løn i opsigelsesperioden, husleje for hjemmekontoret samt tillæg - i alt 85.000 kr. efter skat. Dertil kommer feriepenge for hele perioden.

”Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg havde forventet af Det Faglige Hus, for jeg har havde jo aldrig tidligere haft brug for hverken fagforening eller a-kasse. Men jeg oplevede, at det kørte lige efter bogen, og den service, som jeg har fået fra Det Faglige Hus, kan bare ikke være bedre,” siger Haris Sadagic.

Han og Sehada bor stadig i Strøby Egede. De to voksne børn er for længst flyttet hjemmefra, og Haris er i fuld sving på arbejdsmarkedet igen, hvor han som inspektør og tekniker i en stor dansk virksomhed installerer og kalibrerer hydrauliske vejesystemer og verificerer vægte.

Vi hjælper også dig

Har du spørgsmål om en løn eller ændringer i dine ansættelsesvilkår, kan du kontakte os på tlf. 7610 9304.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.