Søren blev syg af arbejdet med mel

Søren Seested har slået det sidste slag i bolledejen, i bogstavelig forstand. Efter ca. 30 år som bager begyndte han nemlig at få udslæt overalt på kroppen som følge af melallergi og har i dag forladt sit fag.

Foto: Søren Seested

”Jeg var arbejdsdreng efter skoletid i et bageri i Sædding Centret ved Esbjerg, og efter 10. klasse kom jeg i lære som bager. Det tog 4 år, og herefter fortsatte jeg på den 2-årige uddannelse som konditor.

Efter 25 år som bager i Sædding Centret og 1 år i en Kvickly i butikscentret Broen i Esbjerg, sagde jeg farvel til Coop. Jeg var herefter 1 år hos en bager, der gik konkurs under coronaen, men jeg fik straks arbejde igen hos en af byens øvrige bagere,” fortæller Søren.

Mens mange forlader bagerfaget på grund af natarbejde, eller fordi de ikke kan få arbejdstiderne til at passe med familielivet, har det ikke været et problem for den i dag 47-årige Søren.

”Jeg kan godt lide at arbejde om natten og havde det fint med vagterne, der begyndte enten klokken 00 eller 02. Arbejdstiderne gjorde, at jeg kunne have et andet job ved siden af, og i mange år beskæftigede jeg mig også med minkavl.

Helbredsmæssigt har jeg aldrig haft problemer, og da melallergien brød ud, havde jeg netop aftalt med min arbejdsgiver, at jeg skulle have ansvaret for natopgaverne i det nye, centrale bageri, som han var ved at indrette – og til en højere løn end hidtil.”

Begyndte som kløe og udslæt

Melallergien begyndte som kløe og udslæt på hænderne, og i første omgang vurderede hans læge, at det skyldtes, at Søren vaskede hænder mange gange om dagen.

Det på trods af at Sørens hænder ellers var fine og hele efter bare én uges ferie. Senere bredte allergien sig, og da Søren havde haft flere perioder med udslæt over det meste af kroppen, beordrede samleveren Pia sin mand til at få en tid ved hudlægen:

”Hudlægen kunne straks gennemskue årsagen til min allergi og var meget klar i mælet: Enten stoppede jeg som bager, eller også risikerede jeg, at det satte sig i mine lunger og blev kronisk. Så var beslutningen ikke så svær, og 27. maj 2021 var det slut med karrieren som bager,” fortæller Søren.

En halv million værd

Det var arbejdsskadekonsulent Karin S. Ohrt, der hjalp Søren Seested med at rejse en arbejdsskadesag i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Søren er ikke selv så skarp på en PC, men det er samleveren heldigvis, så denne del klarede hun i fællesskab med arbejdsskadekonsulenten i Det Faglige Hus.

Melallergi er en velkendt og veldokumenteret lidelse blandt bagere, men trekløveret måtte alligevel en tur omkring Ankestyrelsen for at få AES til at anerkende aftalen mellem Søren og hans arbejdsgiver om en højere løn fremadrettet. Den sejr var en halv million værd på erstatningen.

Søren har fået sin erstatning og er nu skiftet til en helt anden branche med 3 nattevagter á 12 timer hver uge som operatør hos C&D Foods i Esbjerg, der fremstiller hunde- og kattemad.

Vagtskemaet passer fint til Søren, men han savner de faglige udfordringer som bager og konditor samt omgangstonen med kollegerne i bageriet. Han har dog indskrevet i sin ansættelseskontrakt, at de ikke må sætte ham til opgaver, der indbefatter arbejde med mel og meget vand.

Første gang jeg skulle bruge en fagforening

”Nu var det så første gang, at jeg skulle bruge en fagforening til noget, men jeg har ikke kunnet sætte en finger på Karin Ohrts arbejde, tværtimod. Og så har hun samtidig været god til at oversætte alle paragrafferne til gammeldags jysk for mig.

Jeg holder mig i dag væk fra alt, der har med mel at gøre, og jeg bager heller ikke herhjemme. Det har jeg nu aldrig gjort, for den sags skyld. Pia synes, at jeg sviner for meget,” ler Søren Seested.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9306
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket