262.000 kr. i godtgørelse for fyring under barsel

Det Faglige Hus fører mange sager, hvor medlemmer bliver fyret under barsel. Senest har advokat Songül Al-Saadi sikret en godtgørelse på 262.000 kr. til et nordjysk medlem, som blev fyret, fordi arbejdsgiveren hellere ville beholde barselsvikaren.

Foto: Advokat Songül Al-Saadi

Ligebehandlingsloven blev vedtaget for over 40 år siden, og der burde ikke længere herske tvivl om, at mænd og kvinder nyder en særlig beskyttelse mod afskedigelse, mens de er på barselsorlov.

Martin Bondesen, chefadvokat i Det Faglige Hus, undrer sig derfor over, at der til stadighed er mange sager, hvor arbejdsgivere må have pungen op af lommen, fordi de har brudt loven.

9 måneders løn i godtgørelse

”Vi har desværre mange sager, hvor medlemmer – mænd som kvinder – bliver afskediget, og hvor arbejdsgiveren ikke er i stand til at dokumentere, at der ligger andre årsager end barsel til grund for afskedigelsen.

Det burde efterhånden være klart for alle arbejdsgivere, at de har bevisbyrden, og at det udløser en godtgørelse på typisk 9 måneders løn, hver gang de bryder loven,” siger Martin Bondesen.

Læs også: Hvor hurtigt efter min barsel kan jeg blive opsagt?

Arbejdsgiver foretrak barselsvikaren

Songül Al-Saadi er advokat i Det Faglige Hus, og hun førte sagen for et 33-årigt kvindeligt medlem fra Aalborg, Anna D., der efter sin tilbagevenden opdagede, at barselsvikaren var blevet fastansat og havde overtaget de fleste af hendes arbejdsopgaver. Anna blev derefter afskediget, fordi der ikke var arbejde til hende længere.

Læs også gravid sosu-vikar får godtgørelse på 100.000 kr. 

”Arbejdsgiverens skiftende begrundelser for opsigelsen anså jeg som en efterrationalisering i et forsøg på at retfærdiggøre opsigelsen. De har også selv telefonisk bekræftet over for os, at beslutningen om at opsige Anna var truffet under hendes barsel, men at de ventede, til hun startede på arbejde igen,” fortæller Songül Al-Saadi.

Det Faglige Hus vandt sagen

Det Faglige Hus stævnede arbejdsgiveren med krav om en godtgørelse på 262.000 kr. svarende til 9 måneders løn. Da dommeren under et retsmøde i Retten i Aalborg kom med en tilkendegivelse af sagens udfald, kastede arbejdsgiveren håndklædet i ringen.

Læs også Christian blev fyret for at holde barselsorlov.

”Som udlænding havde jeg ikke en masse viden om mine rettigheder, og jeg følte mig virkelig presset. Men både den faglige konsulent, som jeg først havde kontakt til, og min advokat Songül var gode til at forklare mig om reglerne, og hvordan sagen ville forløbe. Songül var super-professionel, og jeg fornemmede samtidig, at hun som kvinde også havde forståelse for den situation, som jeg stod i,” siger Anna D.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket