29. oktober 2024
I Det Faglige Hus er der stor overraskelse over, at Arbejdsgiverforeningen KA valgte at springe fra overenskomstsamarbejdet, lige inden hårde forhandlinger skulle begynde. Det Faglige Hus ønsker dog Krifa bedre held og lykke end sidst med KA.
Foto: Landsformand Johnny Nim
Det Faglige Hus ville tage et opgør med KA’s brug af mindstelønsoverenskomsten for at sikre, at der fremover i højere grad sker reelle lokale løndannelser. Derfor opsagde Det Faglige Hus den eksisterende overenskomst med KA med henblik på genforhandling af ny overenskomst.
Da Krifa stoppede overenskomstsamarbejdet med KA i 2017, udtalte Krifas daværende formand, Søren Fibiger til Altinget.dk, at Krifa ikke længere kunne lægge navn til en ”discount-overenskomst”, og at han ikke var overrasket over, at Det Faglige Hus bød sig til.
Mærkbare forbedringer
”Der hersker ingen tvivl om, at der er sket mærkbare forbedringer for de ca. 20.000 ansatte i KA-virksomhederne, mens Det Faglige Hus har haft overenskomsten.
På de ansattes vegne er jeg glad for og stolt over, at overenskomsten ikke længere er en ”discount-overenskomst”, da vi undervejs bl.a. har forhandlet større lønstigninger samt centrale løntillæg hjem, som alle medarbejdere får gavn af,” siger Johnny Nim, landsformand i Det Faglige Hus og fortsætter:
”Da vi overtog overenskomsten med KA, købte vi ind på præmissen om, at det er en mindstelønsoverenskomst. Vi har dog undervejs konstateret, at der i rigtig mange tilfælde ikke i tilstrækkelig grad sker den lokale løndannelse, som forudsættes i en mindstelønsoverenskomst.
Sagt på godt dansk fik mange lønmodtagere ikke et rimeligt personligt tillæg til deres mindsteløn. Et tillæg som ovenikøbet i flere tilfælde blot blev ”udhulet” svarende til de stigninger vi forhandlede hjem på mindstelønnen.
Vi ønskede derfor ikke at lægge navn til overenskomsten, hvis vi ikke fremadrettet kunne sikre, at der lokalt blev udmøntet lønninger, som bragte overenskomsten på niveau med normallønsoverenskomsterne.”
Ønske om en reel mindstelønsoverenskomst
Chefadvokat Martin Bondesen forklarer om baggrunden for opsigelsen:
”Af organisationsaftalen med KA fulgte, at en voldgift i sidste ende skulle afgøre uoverensstemmelser om overenskomstfornyelse. Vi risikerede dermed at blive bundet af en mindstelønsoverenskomst, som vi ikke kunne stå på mål for.
Derfor valgte vi at opsige overenskomsten med henblik på genforhandling, så vi i sidste ende havde mulighed for at skille veje med KA, hvis vi ikke kunne blive enige om en reel mindstelønsoverenskomst.”
I Det Faglige Hus mener vi, at ansatte på KA’s medlemsvirksomheder i dag har en lang bedre overenskomst, end da vi overtog den, og vi ønsker Krifa held og lykke med det fremtidige samarbejde med KA.