Forældre til sårbare unge er trængte på jobbet

Når forældre både forsøger at passe et job og at støtte deres unge med psykisk mistrivsel, kan det føre til, at de selv får stress og må sygemeldes. Nyt formidlingsprojekt rækker ud til både denne oversete gruppe af forældre og til deres arbejdspladser.

21. april 2021

Antallet af unge med angst, depression eller andre mentale udfordringer er i stærk stigning i Danmark. Det kan have store konsekvenser for typisk forældrene, som i hverdagen er splittede mellem at skulle passe deres arbejde samtidig med, at de vil gøre alt for at støtte deres sårbare unge.

På jobbet kan det føre til stress, øget sygefravær, manglende overskud til arbejdsopgaverne, tabte karrieremuligheder og fyring.

Pårørende på job

Hannah Maimin Weil har nu taget initiativ til et formidlingsprojekt, ”Pårørende på Job”, der fokuserer specifikt på sårbare unge i alderen 13-16 år med det formål at hjælpe pårørende til bedre vilkår på arbejdsmarkedet og samtidig udstyre ledere på arbejdspladserne med redskaber til at støtte de pressede medarbejdere og forebygge sygefravær.

”Pårørende til de psykisk sårbare unge er en overset gruppe, der hver dag står i et uoverskueligt dilemma: At være to steder på én gang. Forældrene skal hjælpe deres næsten voksne barn derhjemme, som måske er selvmordstruet, med alt, hvad de har i sig, samtidig med at de skal passe deres job.

Det er to store opgaver, der er rigtig svære at kombinere og kræver både stor åbenhed som pårørende og stor forståelse på arbejdspladsen,” siger Hannah Maimin Weil.

I projektet er der udviklet et website og et virtuelt community, hvor pårørende kan dele viden og erfaringer. På sitet skal også ledere på arbejdspladser kunne finde inspiration og værktøjer til, hvordan man bedst håndterer medarbejdere med udfordrede unge i hjemmet. For virksomhederne er en meget vigtig del af problemstillingen.

Besøg Pårørende på job.

Hjælp til virksomheder

”De fleste virksomheder er uforberedte på, hvad de skal stille op, når udfordringen opstår. Dels kan de stå over for medarbejdere, som pludselig ændrer adfærd, lukker sig inde i sig selv og ikke præsterer på samme niveau som ellers.

Det er svært at tale om, og det er svært at håndtere. Men der er masser af ting, man kan gøre i fællesskab, så det ikke ender med, at den pårørende selv får mentale sundhedsudfordringer og må sygemeldes,” påpeger Hannah Maimin Weil:

Hannah Maimin Weil er indehaver af HMW Sundhed og Kommunikation. Hun tog initiativ til formidlingsprojektet efter, at hun i en årrække personligt havde haft krisen inde på livet med sin datter, der kæmpede med angst og depression, og havde stort behov for forældrenes støtte for at komme igennem gymnasiet og klare en hverdag. Samtidig skulle begge forældre passe krævende job på arbejdsmarkedet.