Brian har lagt malerpenslen på hylden

Brian Christensen blev uddannet maler dengang, da det var tilladt at bruge oliemaling og opløsningsmidler som terpentin og fortynder. Men akrylmaling er ligeså farligt, vurderer Brian, der har fået sit håndeksem anerkendt som arbejdsskade.

Foto: Brian Christensen

21. november 2018


Brian Christensen håbede, at der ”kun” var tale om psoriasis, da han i sommeren 2017 begyndte at få kløe samt små blærer og sprækker i sine hænder. Det viste sig imidlertid at være håndeksem og tilmed i en så svær grad, at han nu har lagt ruller og pensler på hylden.

”Jeg har været i medicinsk behandling i et halvt år nu og skal tage medicinen i mindst et år, før jeg kan gøre mig håb om at blive mit håndeksem kvit. Jeg har lige været til 3 måneders kontrol på hudklinikken på Odense Universitetshospital, men lægerne var ikke så begejstrede. Jeg havde et udbrud på den ene håndflade igen, og jeg er begyndt at få eksem under fødderne,” fortæller 55-årige Brian Christensen fra Bramming.

Ønsker du hjælp til en arbejdsskade, kan du kontakte Social Team

Da han i sin tid blev uddannet inden for malerfaget, døjede malerne med skader fra de opløsningsmidler, som blev anvendt i oliebaserede produkter, og som malerne anvendte til at rengøre deres værktøj. Oliemaling blev forbudt, og malerne måtte kun anvende vandbaserede produkter. Samtidig var Brian i en snes år borte fra faget og arbejdede i periode som kørende sælger med maling og værktøj og sidenhen i et byggemarked.

Ønskejobbet gav håndeksem

”For 3 år siden begyndte jeg at male igen som ansat i et entreprenørfirma, der har både murer, tømrer og malerafdeling. Det var ønskejobbet. Vi var to malere, som fik lov at passe os selv og vores opgaver. Der gik dog kun to år, før jeg fik håndeksem. Min læge ordinerede mig forskellige cremer, men de virkede ikke, og til sidst henviste han mig til Odense,” fortæller Brian.

Udsigterne er ikke lovende, og speciallægerne på OUH har varskoet Brian, at han kan risikere også at få eksem i ansigtet på et tidspunkt. Dette skal tilmed ses i lyset af, at han ikke har været i kontakt med maling i et halvt år, siden han blev sygemeldt i februar 2018.

”Jeg er bange for, at allergien er inde i min krop. Da vi malede med oliemaling, kunne vi i det mindste lugte, at det var noget farligt stads. Vandbaseret maling er derimod tilsat forskellige konserveringsmidler, så den ikke går i forrådnelse. Disse stoffer kan man ikke lugte, mens man går og maler, og derfor er man ikke påpasselig med at få luftet ordentligt ud. Men prøv at gå ud i den friske luft og gå derefter tilbage til det nymalede rum. Så kan man tydelig lugte, at luften er fuld af et eller andet,” siger Brian.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har anerkendt Brians håndeksem som arbejdsskade med en méngrad på 35. Hans erhvervsevnetab bliver først vurderet efter februar 2020.

Vil gerne i arbejde igen

”Lige nu er jeg på sygedagpenge, og man kan godt mærke, når timelønnen falder fra 178 kr. til 113 kr. Samtidig mener kommunen, at jeg kan begynde at arbejde igen med det samme – som pakkekurer og den slags. De overhører totalt, at den medicin, som jeg får, trætter vildt meget. Men jeg vil gerne i arbejde igen, når jeg er klar. Enten med salg inden for mit fagområde eller som pedel. Det sidste vil være perfekt til en gør-det-selv-mand som mig,” siger Brian.

Vil du opdateres om arbejdsmiljø 2 gange om året, så tilmeld dig nyhedsbrevet MIT arbejdsmiljø.

Hustruen Bente arbejder i fast nattevagt, og parret har for nylig solgt deres villa i St. Darum og købt et rækkehus i Bramming. Haven trængte til en kærlig hånd, så Brian kan nemt få tiden til at gå. Men malerarbejdet lader han sin kone om.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9305
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket