Industriarbejdere skal passe bedre på kroppen

Nedslidningsskader blandt ansatte i metal- og maskinindustrien skyldes ofte mange år med dårlige arbejdsstillinger, når de svejser og monterer. Derfor har Arbejdstilsynet iværksat en kampagne med titlen ”Indstil arbejdet til kroppen – før kroppen indstiller arbejdet”.

Ergonomi skal på dagsordenen

”Hvis man står og arbejder lang tid i en stilling, der er hård for kroppen, så kan det føre til smerter og sygemelding. Jeg håber, at kampagnen kan få nogle flere virksomheder til at sætte ergonomi på dagsordenen.

Det er medarbejderne, der ved, hvor det kan komme til at gøre ondt, og det er arbejdsgiverne, der kan stille de nødvendige hjælpemidler til rådighed eller planlægge arbejdet, så kroppen ikke behøver at indstille arbejdet," siger Ida Krarup, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Tekniske hjælpemidler

Med kampagnen ønsker Arbejdstilsynet at gøre opmærksom på, at der findes tekniske hjælpemidler som fx sakseborde, håndteringsrobotter og ståstøtteskåle, som kan hjælpe industriarbejderen til at få en forsvarlig arbejdsstilling.

Samtidig er det også vigtigt med god planlægning af arbejdet, indretning af arbejdsstationen og variation i arbejdet, hvis vi skal forebygge nedslidningsskaderne.

Læs mere om kampagnen