Træthed er årsag til taxichaufførers uheld

Danske taxichauffører tegner sig for en relativ stor andel af færdselsuheldene i Danmark. 

27. april 2020

En forklaring på de mange uheld er naturligvis, at taxichauffører kører flere kilometer end en gennemsnitlig dansk trafikant, men for lange vagter og træthed er også en væsentlig årsag til uheldene, viser en undersøgelse, som analysefirmaet Cowi har udarbejdet for Arbejdstilsynet.

En fjerdedel er involveret i uheld

En fjerdedel af landets taxichauffører har inden for de sidste 5 år været involveret i et uheld.

Hvis alle danske bilister havde en tilsvarende uheldsfrekvens, ville det svare til, at 1 millioner danske bilister var involveret i et uheld over en periode på 5 år.

Sammenligningen er dog lidt spektakulær, da vi andre som sagt ikke opholder os nær så mange timer bag rattet som de professionelle ratholdere.

Lange vagter

Det springer dog i øjnene, at Cowi samtidig når frem til, at taxichauffører arbejder gennemsnitligt 45 timer om ugen, og at en femtedel af dem arbejder mere end 13 timer i træk mindst én dag om ugen. Desuden har taxichaufførerne med lange vagter ofte 7-dages arbejdsuge.

At chaufførerne ser stort på hviletider og deres eget helbred, hænger naturligvis sammen med, at mange af dem er 100% provisionslønnede, og at andre aflønnes i en kombination af provision og fast løn.

Færre ulykker i fremtiden

Af samme grund er det også svært at fare frem med bål og brand, for så kan chaufførerne ikke leve af deres arbejde.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard finder dog rapporten så bekymrende, at han har bedt Arbejdstilsynet tage fat i taxi-branchens parter for at høre deres forslag til at forbedre arbejdsmiljøet blandt chauffører, så antallet af ulykker kommer ned.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket