Sådan får man seniorer til at arbejde længere

Bedre balance mellem arbejde og fritid – og lidt mere på lønkontoen. Det er opskriften på, hvordan man får seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet og udfylde de huller, der opstår rundt omkring på arbejdspladserne i takt med, at vi i disse år har den højeste beskæftigelse nogensinde.

27. maj 2024

Spørgsmålet om udskydelse af pensionsalderen hænger nemlig ikke kun sammen med, at pensionsalderen er hævet fra 65 til 67 år og stiger yderligere til 68 år i 2030.

Diskussionen er også yderst aktuel i en tid med over 3 millioner beskæftigede og forslag om at rekruttere endnu mere arbejdskraft fra udlandet.

14.000 lønmodtagere over 50 år

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har gennemført en undersøgelse blandt 14.000 lønmodtagere over 50 år for at få deres bud på, om det er mere fleksible arbejdstider, kortere arbejdsuge eller flere penge på kontoen, der kan få dem til at arbejde længere.

Undersøgelsen peger i retning af nedsat arbejdstid, fleksible arbejdstider, mulighed for hjemmearbejde og flere seniordage, siger professor ved NFA, Lars L. Andersen, der er projektleder på undersøgelsen.

Kortere arbejdstid og mere ferie

Cirka halvdelen af de adspurgte ønsker kortere arbejdstid på gennemsnitlig 20,5 timer om ugen, når de i gennemsnit er tæt på de 65 år. Ligesom en tredjedel vil arbejde længere, end de ellers forestiller sig, hvis de fik mere ferie – og i gennemsnit ønsker de 10,9 feriedage ekstra om året.

Endelig peger 27% af seniorerne på, at økonomi også kan få dem til at udsætte deres pensionsalder. Her bliver der her nævnt et beløb på gennemsnitlig 3.668 kr. ekstra i løn om måneden efter skat.