Øget beskyttelse af gravide på natarbejde

Arbejdstilsynet indskærper, at der skal være ekstra beskyttelse for gravide, der har natarbejde.

28. oktober 2020

Arbejdstilsynets indskærpelse i forhold til gravide og natarbejde sker efter offentliggørelse af en forskningsrapport blandt 22.700 gravide primært hospitalsansatte i de 5 regioner, der viser, at mere end én nattevagt om ugen kan øge risikoen for ufrivillig abort, eller at den gravide bliver syg under graviditeten.

Begræns antallet af nattevagter

”En øget risiko på omkring 30% efter 8. uge betyder konkret, at der blandt 100 gravide, som har 2 eller flere nattevagter om ugen, vil forekomme 5,5 aborter mellem 9. og 22. uge, mens der må forventes 4,2 aborter blandt samme antal kvinder, der kun arbejder om dagen.

Hvis der er en risiko ved mindre end 2 nattevagter om ugen, er den meget lille,” siger professor Anne Helene Garde fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, som er en af forskerne bag studiet.

Arbejdstilsynet har på baggrund af undersøgelsen opdateret sin vejledning om gravide og ammendes arbejdsmiljø og fremhæver, at det er arbejdsgiverens ansvar, at natarbejde tilrettelægges, så der ikke er risiko for gravide medarbejderes sikkerhed og sundhed.

Lav en politik for gravide

Konkret kan dette ske ved at ændre den gravides arbejdstid, så hun kun har højst én nattevagt om ugen, men Arbejdstilsynet anbefaler også, at man på arbejdspladserne indfører en politik for gravide.

Denne kan indeholde særlige retningslinjer, som arbejdsgiveren og medarbejderne fastlægger for at sikre, at medarbejderne kan få sunde børn.

Politikken bliver på den måde en integreret del af virksomhedens arbejdsmiljøarbejde. Det giver større tryghed og forebyggelse og bedre planlægning af arbejdet, hvis alle i virksomheden på forhånd ved, hvordan de skal håndtere, at en medarbejder bliver gravid, fremgår det blandt andet af vejledningen.

Læs Arbejdstilsynets vejledning om gravide og ammendes arbejdsmiljø.

Ønsker du hjælp og vejledning om dine arbejdsforhold som gravid, er du velkommen til at ringe til Faglige hotline på tlf. 7610 9304.

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket