Øget fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Kvinder mellem 48 og 64 år, der rammes af angst og depression, er i gennemsnit syge 1 måned mere om året end kvinder i samme aldersgruppe, der ikke har angst og depression. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der blev offentliggjort i august 2022.

24. oktober 2022

Undersøgelsen, der har fulgt mere end 43.000 lønmodtagere i 2 år, viser, at medarbejdere med angst og/eller depression har væsentligt flere dage med sygefravær og ledighed.

Den er en af de første, der er lavet med ELMA-metoden. Metoden er banebrydende, fordi den følger lønmodtagerne på dagsbasis, og på den måde kan den være med til at finde komplekse mønstre i lønmodtagernes tilknytning til arbejdsmarkedet.

Med en tidlig og målrettet indsats kan sygefraværet sandsynligvis nedbringes, og dermed spare såvel virksomhederne og samfundet for udgifter i forbindelse med nedsat produktion og løn til sygemeldte medarbejdere.

4 kombinationer af belastninger

Desuden fastslår forskerne, at der er en øget risiko for langtidssygemelding og depressive symptomer, hvis lønmodtagere oplever en kombination af følgende 4 kombinationer af belastninger:

  • Høje følelsesmæssige krav og stor arbejdsmængde og tidspres
  • Stor arbejdsmængde og tidspres og arbejdsrelateret vold
  • Stor arbejdsmængde og tidspres og uklare og modstridende krav
  • Høje følelsesmæssige krav og arbejdsrelateret vold

Arbejdstilsynet sætter på baggrund af NFA’s undersøgelse et pilotprojekt i gang, hvor man vil undersøge udvalgte dele af undervisningsbranchen. Medarbejderne her oplever typisk én eller flere af ovenstående belastningskombinationer i arbejdsmiljøet.

Læs også, hvad kan du gøre ved dårligt arbejdsmiljø?

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er lukket
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket